TCMB, PPK toplantısında daha önce gösterge olarak belirtilen çekirdek enflasyon gelişmelerini baz alarak politika faizini 100 bps indirerek %18,00 oranına çekti. Daha önceki toplantı metinlerinde ve sözlü ifadelerde yer alan ‘’Politika faizi enflasyon oranının üzerinde oluşmaya oluşamaya devam edecektir’’ ifadeleri başkan Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyonu işaret etmesiyle geçerliliğini yitirmeye başlamıştı. Bu durumun etkisiyle piyasalarda ‘’Gösterge manşet mi çekirdek enflasyon mu ?’’ sorusu oluştu.

 

TCMB , PPK toplantısında bu soruya çekirdek enflasyonu tekrar işaret ederek piyasaya sorunun yanıtını vermiş oldu. Metinde ‘’Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.’’ ifadeleri yer aldı.

 

Metinde, çekirdek enflasyon gelişmeleri, arz şoku ve kredilerde öngörülenin ötesinde daralmaya işaret edildi. Önceki metinlere kıyasla sıkı duruşun sürdürüleceği ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşmaya devam edeceği ifadeleri çıkarıldı.

 

Göstergeyi artık çekirdek enflasyon olarak baz alacak olursak Ağustos ayı verilerini kısaca özetleyelim ;

 

Haziran ayından itibaren tekrar düşüşe geçen çekirdek enflasyon Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,46 puan gerileyerek %16,76 oldu. Etki olarak baktığımızda ana harcama gruplarında, ulaştırmada endekse %3 katkısı olan dizel otomobiller ve %4 katkısı olan benzinli otomobillerdeki vergi indiriminin etkisi ile azalışın önemli bir rolü olduğunu görmekteyiz. Bir diğer etkinin giyim ve ayakkabıda olduğu görülmekte. Haziran ayından bu yana çekirdek enflasyonda devam eden düşüşün manşet enflasyonda gerilemeye işaret ettiğini söyleyebiliriz. Fakat gıda ve enerji tarafında gerilemenin henüz baş göstermemiş olması manşet enflasyonda gerilemenin sürebileceğini göstermektedir.

 

Metinde yer alan bir diğer konu cari işlemler dengesindeki iyileşme eğilimi oldu. ‘’Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.’’ İfadesinin ardından cari işlemler dengesine bakacak olursak ;

 

2021 Ocak ayından bu yana cari dengede en olumlu rakam Temmuz ayında gerçekleşti. Mayıs ayında 1.222 Milyar Dolar olan cari açık Temmuzda azalarak 683 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında 1.989 Milyar Dolar olarak gerçekleşmişti.

 

Genel olarak değerlendirmede sürpriz bir karar açıklayan TCMB’nin TL varlıkları ve piyasa dengesi açısından bir risk aldığını söyleyebiliriz. TCMB çekirdek enflasyonu işaret etmiş olsada Eylül ayında manşet enflasyonda net bir gerileme görülmemesi durumunda TL varlıklarında risk algısı artabilir.

 

Dolar Türk Lirası paritesinde kararın ardından 8.80 bölgesi tekrar test edildi. Bu bölge Haziran ayından bu yana ana direnç ve zirve konumunda izleniyor. Paritede 8.80 üzerinde hareketlerde kısa vadeli flama formasyonu etkisi ile 9.00 seviyesine doğru alımları tetikleyebilir. 8.80 seviyesi geçilemedikçe paritede olası geri çekilme hareketlerinde 8.60 destek olarak izlenebilir.

 

Borsa İstanbul’da ise bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısı izleniyor. Bist100 endeksinde 1385 ana destek bölgesi üzerinde seyir devam ettiği sürece aşağı yönlü riskin sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Endekste ana destek bölgesi üzerinde tekrar toparlanma görülmesi durumunda 50 ve 100 günlük ortalamaların yoğunlaştığı 1420 seviyesi direnç olarak izlenebilir. Endekste tekrar belirgin bir güç kazanımının oluşabilmesi açısından 1420 seviyesi üzerinde hareketin görülmesini önemsiyoruz.

Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı