ABD borç tavanında son gün 29 Eylül

Fed’in varlık alımlarını azaltma zamanlaması belirsizliğini korurken, Kasım - Aralık toplantılarından birinde resmiyete kavuşması beklenmektedir. Varlık alımlarını azaltmanın bir bilanço daraltma olmadığını hatırlatırken, Fed’in bilançosunun varlık alımlarını azaltma tartışmaları yapılırken, $8.49 trilyon seviyesine ulaştığını hatırlatmak isteriz.

238 kez okundu.
ABD borç tavanında son gün 29 Eylül Advert

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
14:45 EUR Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın Konuşması    
15:00 USD FOMC Üyesi Evans'ın Konuşması    
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu) 0.005 0.008
15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Ağu) 0.007 -0.001
16:00 USD FOMC Üyesi Williams'ın Konuşması    
19:00 USD FOMC Üyesi Williams'ın Konuşması    
19:15 USD FOMC Üyesi Brainard'ın Konuşması    
21:00 GBP İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey'in Konuşması    
  TRY Kabine Toplantısı    
04:30 AUD Perakende Satışlar (Aylık) (Ağu) -0.025 -0.027

 

“PİYASANIN ROTASI”

Enerji Krizi…

Piyasalara ilişkin bilmeniz gerekenler

Fed’in varlık alımlarını azaltma zamanlaması belirsizliğini korurken, Kasım - Aralık toplantılarından birinde resmiyete kavuşması beklenmektedir. Varlık alımlarını azaltmanın bir bilanço daraltma olmadığını hatırlatırken, Fed’in bilançosunun varlık alımlarını azaltma tartışmaları yapılırken, $8.49 trilyon seviyesine ulaştığını hatırlatmak isteriz.

Bu hafta Fed Başkanı Powell, Hazine Bakanı Yellen - Fed üyelerinin açıklamalarını takip edeceğiz. Powell ve Yellen tarafında varlık alımlarının azaltmanın ne zaman başlayacağı ve enflasyonun geçici olup olmadığına ilişkin açıklamalar önemli olabilecekken ABD dayanaklı mal siparişleri – büyüme ve ISM verilerini piyasanın radarında olacaktır.

ABD borç tavanında son gün 29 Eylül Perşembe günü olurken, anlaşmama durumunda hükümet 1 Ekim Cuma günü kapanacaktır.  

ABD 10 yıllık tahvilde 100 günlük ortalamanın (1,4049) üzerinde kalıcılığını sürdürürken, yukarı yönlü hareket için %1,50 - %1,55 bölgesini izliyoruz. takip edilebilir. $ endeksinde 10 yıllığa göre sakin fiyatlama etkin olurken, piyasanın odak noktası 50 günlük ortalama (92.74) olarak devam etmektedir.

SP500 endeksi tekrar 50 günlük sihirli ortalamasında denge arayışını sürdürmektedir. Bu ortalamanın üstünde mi altında mı olacak takip edeceğiz. Bu noktada ABD 10 yıllık getirisin, SP500 endeksi 12 aylık brüt temettü veriminden yüksek olması negatif faktör olarak devreye girmektedir.

Piyasanın panik ve korku noktası olan Evergrande tarafında sessizlik hâkim olurken, $ bazlı tahvilde herhangi bir ödeme yapılmadığı haberlere yansımaktadır. Fakat bu durumu geçen hafta negatif satın alan piyasa, şimdilik ilgisiz kalmaktadır.

Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti az farkla liderliğini ilan ederken, koalisyon kurulması ana gündem olacaktır. Scholz, hükümeti Noel öncesi kurmak istediğini açıklamıştır. Koalisyon görüşmeleri/uzlaşma çok kısa veya çok uzun sürebileceğini unutmamak gerekiyor. Konuya ilişkin “Almanya Seçimlerinde İlk Sonuçlar” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Avrupa’da devam eden ve İngiltere’nin öne çıktığı enerji krizinden işler pek iç açıcı olmamaktadır. İngiltere’de devam eden kamyon şoförü açığı ve akaryakıt şoku arz yönlü şoklara neden olmaktadır. Bu durum fabrikaların faaliyetlerini durma noktasına getirirken, Çin tarafında da yaşanan enerji krizi ilave negatif şok vermektedir. Çin konutlara enerji sağlamakta sıkıntı yaşarken, Tesla ve Apple üretiminden bu durum negatif şok yaratmaktadır. Apple tarafında arz yönlü şoklara ilave olarak Avrupa Birliği’nin 2024 yılına kadar iPhone şarj girişlerinde değişiklik talep etmesi gündem oluşturmaktadır.

Enerji krizi dalga dalga yayılırken, petrol fiyatları ve kömür fiyatları bu durumdan pozitif olarak etkilenmektedir. Avrupa’da kömür fiyatları son 13 yılın yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Elon Musk, çalışanlarına gönderdiği mailde yeni haftanın araç tesliminde en önemli hafta olacağını belirtmiştir.

Türk varlıklarında, bugün kabine toplantısı öne çıkacakken, gündem olarak salgın – dış politika ve fahiş fiyat maddelerinin yer alması beklenmektedir. Yarın Finansın Zirvesi’nde Hazine ve Maliye Bakanı Elvan (saat 09.00) ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun (saat 13.30) konuşmaları olacaktır. Hafta gündeminde 29 Eylül Çarşamba günü Erdoğan – Putin görüşmesi damga vuracaktır.

Fiyatlama reaksiyonları;

  • S&P500 endeksi 4442 seviyesinde fiyatlanmaktadır. 
  • Dolar temasında  (klasik $ endeksi) 93.36 seviyesinde hareket etmektedir.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4837 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3358 seviyesinde bulunmaktadır.
  • EURUSD paritesi 1.1708 seviyesinde bulunmaktadır.
  • Altın $1749 ile $1800 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
  • Gümüş $22.56 fiyatıyla $23 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
  • Altın / gümüş rasyosu 77.51 seviyesinde bulunmaktadır.
  • USDTRY paritesi 8.8418 seviyesi ile 8.85 seviyesi altında hareket etmektedir.
  • Türkiye 5 yıllık CDS 425.276 ile 400 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

ABD borç tavanında son gün 29 Eylül
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum