“Etkiyap IMM” sosyal etkiyi ölçmeyi öğretiyor

Etki Yatırımı Platformu “Etkiyap”, kurulduğu ilk günden bu yana Türkiye’de etki yatırımının en önemli unsurlarından birisi olan etki ölçümü ve yönetimi konusunda farkındalık ve kapasite oluşturmayı hedefliyor. Yapılan yatırımların gerçek etkisini değerlendiren Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi (IMM) ise etki yatırımı modelinin omurgası kabul ediliyor. Etkiyap’ın bu alanda gerçekleştirdiği tüm çalışmalar, “Etkiyap IMM” adı altında toplandı. 

224 kez okundu.
“Etkiyap IMM” sosyal etkiyi ölçmeyi öğretiyor Advert

Etki Yatırımı Platformu “Etkiyap”, kurulduğu ilk günden bu yana Türkiyede etki yatırımının en önemli unsurlarından birisi olan etki ölçümü ve yönetimi konusunda farkındalık ve kapasite oluşturmayı hedefliyor. Yapılan yatırımların gerçek etkisini değerlendiren Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi (IMM) ise etki yatırımı modelinin omurgası kabul ediliyor. Etkiyap’ın bu alanda gerçekleştirdiği tüm çalışmalar, “Etkiyap IMM” adı altında toplandı.  Etkiyap’ın sosyal etkiyi ölçen akredite uzmanlar yetiştirmeyi hedeflediği eğitim serisi ekim ayı itibariyle başlıyor!

 

2020 yılından bu yana sosyal etkisini ölçmek isteyen kurumlara ölçümleme hizmetleri sağlayan Etkiyap, artık sosyal etkinin nasıl ölçüleceğini de öğretmeye başlıyor! Etkiyap IMM çatısı altında verilecek eğitimlerden ilki 11 Ekim 2021’den itibaren start alıyor. Etkiyap Sosyal Etki Koordinatörü Ceyda Özgün ve ekibi tarafından verilecek olan Sosyal Değer ve SROI Akredite Uygulayıcı Eğitimi yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

 

Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Nedir?

Etki yatırımının yönetiminde karar verme süreçlerini besleyen, hedef belirleme ile başlayan, veri toplama, analiz ve onaylamaya kadar uzanan bir süreç olan Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi, kaynakların dağılımının doğru yapılması için en önemli araç.

İdeal olan bir yatırımın fizibilite aşamasından itibaren etkinin ölçümleniyor ve yönetiliyor olması. Etkiyi yönetmek ve maksimize etmek için harekete geçmek isteyen tüm kuruluşlar bu kararı verdikleri andan itibaren etki ölçümlemesi ve yönetimi sürecini başlatabiliyorlar.

 

Etkiyap Sosyal Etki Koordinatörü Ceyda Özgün, etki ölçümü ve yönetimi faaliyetlerinin Etkiyap IMM’in adı altında toplanması hakkında görüşlerini bildirirken “Oyunun kuralları değişti. Etkisinin farkında olmayan, kaynaklarını ve faaliyetlerini olumlu etkiyi artırmak için kullanmayan işletmelerin, iş dünyasının çarklarını oluşturan dişliler arasında yerini koruması mümkün olmayacaktır” dedi.

 

Son on yılda etki ölçümlemesi ve yönetimi hakkında 150’den fazla araç, kaynak ve yöntem üretildi. Bu gerçekten yola çıkan Etkiyap, artık tercih olmaktan çıkan ve giderek norm haline gelen etki ölçümlemesi ve yönetimi olmadan, etki yatırımının gerçek anlamda “etki” yaratıp yaratmadığının bilinemeyeceğini vurguluyor. Etkiyap’ın kuruluş amaçları arasında etki ölçümü ve yönetimi konusunda farkındalık ve kapasite geliştirilmesi de yer alıyor.

 

Etkiyap İcra Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, “Sürdürülebilir yatırımlar için sosyal ve çevresel etki oluşturma niyetinin yatırımların kalbine yerleştirilmesi, etki oluşturma hedefinin o yatırımın stratejisi haline gelmesi gerekir. Bu noktada etki, yatırımın başından itibaren ve yatırım boyunca ölçülmelidir; ki o yatırımın yarattığı katma değer görülebilsin ve kaynakları buna göre yönetilebilsin. Etkiyap olarak, kurumlara etki ölçümlemesi konusunda kurulduğumuz günden bu yana hizmet vermekteyiz. Şimdi de, etki ölçümü konusunda kapasite geliştirilmesi yönünde oluşan ihtiyaca cevap vermek maksadıyla bu konuda akredite uzmanlar yetiştirmek için Etkiyap IMM çatısı altında eğitim vermeye başlıyoruz. Etkiyap, etki ölçümü ve yönetimi konusunda yürüttüğü çalışmalarını hem ölçümleme hem de eğitim vererek kapasite geliştirme noktasında görevini yerine getirecektir” dedi.

Etki Yatırımı nedir?

Etki yatırımı, bir yatırımdan beklenen finansal getirinin yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal veya çevresel etki yaratma niyetiyle yapılan yatırımlardır.

“Etkiyap IMM” sosyal etkiyi ölçmeyi öğretiyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum