Bingöl’ün Genç ilçesinin Siwan (Servi) köyünde yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle 1972 yılında kent merkezine göç eden Şükrü Aktekin (61), ilk başlarda inşaat işçisi olarak, daha sonra ise açtığı manav ile geçimini sağladı. Aktekin, bu işte yeterincetutunamayınca ayakkabı boyacılığına başladı. 3 yıl boyunca sokak sokak gezerek ayakkabı boyacılığı yapan Aktekin’e, bu süre zarfında ince işçiliği nedeniyle kent sakinleri ona “Boyacılar Kralı” ismini verdi. 
 
DÜKKAN KİRALADI
 
Ününün yayılmasıyla Aktekin, İnönü Mahallesi Osmanlı Sokak'ta bulduğu 4 metrekarelik bir dükkanı kiraladı. Kentte tanındığı şekilde dükkanına, “Boyacılar Kralı Şükrü Baba” ismini veren Aktekin, ayakkabı boyacılığını burada 15 yıldır sürdürüyor. 
 
‘2 YIL ZAM YAPMAYACAĞIM’
 
Güzel ayakkabı boyaması nedeniyle Bingöl’de insanların kendisini tercih ettiğini vurgulayan Aktekin, “Bu işe başladığımdan beri hep benim yanımda ayakkabılarını boyatan kişiler var. Benim dışımda kimseye gitmezler. Genelde bir ayakkabıyı 3 liraya boyuyorum. Bu 5-10 lira arasında yapan da var. Halk gariban, onların yanında olmamız lazım. 2 yıl daha zam yapmayacağım. Parası olmayandan da zaten almıyorum” dedi. 
 
HER ŞEYE YÜZDE YÜZ ZAM
 
Ayakkabı boyamak dışında, ayakkabı boyası, cilası, çekeceği ve astarı da satan Aktekin, geçen yıllara oranla dükkanda kullandığı ve sattığı ürünlerin yüzde yüz zamlandığını söyledi. Her şeyin iki kat zamlandığını belirten Aktekin, “Zaten zamlar nedeniyle halk geçinemiyor” diye konuştu. 
 
EMEKLİ AMA HALA ÇALIŞIYOR
 
Çocuk yaşta geçirdiği bir hastalık nedeniyle sağ ayağını kullanamayan Aktekin, “Sağ ayaktan engelliyim. 7 çocuğum var. 2 yıldır da emekliyim. Şu an aldığım emekli maaşı ise bin 600 lira. Halen ayakkabı boyacılığını sürdürüyorum. Bu şekilde de çalışıp geçinmeye çalışıyoruz. Doğrusu pandemi sürecinde de esnaflar olarak çok zorlandık. Ben vergiden muaf olduğum ve dükkan merdiven altı olduğundan geçinebiliyorum. Bu birkaç metrelik yere 350 lira kira ödüyorum” şeklinde konuştu. 
 
MA / Cengiz Özbasar