ABD: Türk uçakları ve YPG’yle birkaç gün içinde…

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), IŞİD’e karşı "Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacaklarını" bildirirken, YPG ile işbirliğinin de süreceğini duyurdu.

1240 kez okundu.
ABD: Türk uçakları ve YPG’yle birkaç gün içinde… Advert

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Savunma Bakanlığı’nın Ankara ile sağlanan IŞİD karşıtı anlaşmayı duyurduğunu hatırlatan Kirby, Türk uçaklarının örgüte yönelik hava saldırılarına ne zaman başlayabileceğine dair detayların ise Savunma Bakanlığı’na sorulması gerektiğini kaydetti.

 

Kirby, “Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız” ifadesini kullandı.

 

Türkiye’nin, koalisyonun hava operasyonlarının koordinasyonu ile çakışmaların önlenmesini sağlayan hava görev emrine dahil edilmesi karşılığında Suriye’nin kuzeyinde "güvenli bölge" oluşturulup oluşturulmayacağına yönelik soru üzerine John Kirby, şu yanıtı verdi:

 

“Bugün için güvenli bölge veya uçuşa yasak bölge türü için kayıtlarda herhangi bir plan yok. Türk uçaklarının hava görev emrine dahil edilmesi, onların yardımlarının ve IŞİD’e karşı koalisyondaki işbirliklerinin ilerlemesidir.”

 

Eğit-donat programını tamamlayan Suriyeli ılımlı muhaliflerin kaçırılmasında “Türkiye’nin El Nusra’ya bilgi sızdırdığı” iddialarının sorulması üzerine Kirby, “Bunların doğru olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görmüyoruz” dedi.

 

Pentagon’dan YPG vurgusu

 John Kirby

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Cook, IŞİD ile mücadelede “önemli bir gelişme” yaşandığını dile getirerek, “IŞİD karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye’nin tam dahiliyetine yönelik teknik detaylar tamamlandı. Bu, hava görev emrine Türkiye'nin tam entegrasyonunu da içeriyor” diye konuştu.

 

Teknik düzenlemelerin operasyonel seviyeye gelmesinin birkaç gün alabileceğini ifade eden Cook, bir soru üzerine, “Türkiye’nin koalisyon uçaklarıyla birlikte hareket edecek olması ileriye yönelik önemli bir adım, bizim beklediğimiz bir adımdı. Bu lojistik detayları çözmeye çalışıyorduk, bunu yapabildik” ifadesini kullandı.

 

Peter Cook, bir soru üzerine YPG ile olan işbirliğini de sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

 

 

Çok, Türkiye ile YPG konusunda aynı fikirde olup olmadıklarına yönelik soruya da "IŞİD’e karşı savaşan ılımlı Suriyeli güçleri desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kategoride birçok grup var" yanıtını verdi.

siyaset urfa haber ABD Türk uçakları YPG birkaç gün içinde
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız