Merkezin faiz kararı gününe geldik. Yerli anketlerde ortalama faiz indirim beklenti 50 puan, yabancı anketlerde ise ortalama 100 puan Beklentilerin odağında Çekirdek enflasyonun mevcut durumu yatıyor. Mevcut politika faizi %18 iken , B endeks %18,63 iken C endeks %16,98 seviyesinde. Dolar TL’deki beklenmedik hızlı geri çekilme ise ; TCMB acaba manşet enflasyona ya da B endekse bakarak, bu ay pas mı geçecek sorunu da akıllara bırakmadı değil. Kurdaki geri çekilmeyi ; gelişmekte olan ülkeler komple değerleniyor, dolar endeksi düşüyor tarzı yaklaşımlara ise onlarla beraber hareket etmiyorduk ki ne oldu da bir anda benzer hareket ettik soru da akıllardan geçmiyor değil. Msci Turkey Etf’lerine de uzun bir aradan sonra para girişi de oldu Ve nu ay ki beklenti ilginç bir hale büründü. Geçen ay ki Çekirdek enflasyona bakılacağına ve 100 baz puna indirim olmasını bekliyoruz. Ama kur ve etf’ler pas mı geçecek dedirtmiyor da değil. S&P 500 ve Dow, yatırımcıların ABD şirketlerinin üçüncü çeyrek kazançlarını beklenenden daha iyi görmesiyle dün yükselişle kapandı. ABD şirketleri geri bildirimlerinde tedarik zinciri sorunlarından ve daha yüksek maliyetlerden bahsederken, yatırımcıların rahatlığı “maliyetleri müşterilere yansıtarak kar marjlarını koruyabiliyor “ düşünce ve stratetijisinden kaynaklanıyor. Beklentiler oldukça düşük tutuldu veriler de şu ana kadar beklenenden daha iyi gelince bu da hisse senetleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor! Yatırımcıların bu realitesine karşın ; Bej Kitap'ta ise ; yüksek ham madde ve nakliye maliyetlerinden kaynaklı olarak "ciddi şekilde yüksek fiyatlar"ın işletmeler üzerinde yük yarattığı "Kısa vadeli ekonomik aktivite için görünümler genel olarak pozitif, ancak bölgeler artan belirsizliğin dikkat çektiği “ ifadelerine de yer veriliyordu. Bugünün gündemine baktığımızda ise; ABD'de de işsizlik başvuruları, 2.el konut satışları veri olarak takip edeceklerimiz olurken, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ve NATO Savunma Bakanlarının iki günlük toplantıları da bugün başlıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Borsaları, yatırımcıların şirketl bilançolarına, yükselen enflasyona ve Çin’in gayrimenkul sektörüne odaklanmasıyla perşembe günü yatay bir seyir izledi.

Evergrande, Hong Kong Borsası’na varlık satışlarında ilerleme sağlayamadığını ve mali yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğini bildirdi. Şirket hisseleri üç haftalık durdurmanın ardından tekrar işlem görmeye başladığı Perşembe sabahı yüzde 10,5 kadar düştü.-Bloomberght

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Dolar/TL ve risk priminde yaşanan gelişmeler sonrasında kritik bir toplantıya hazırlanıyor.Yurtiçi piyasalar Eylül’de 1,5 yılın ardından gelen faiz indiriminin Ekim toplantısında da devam edip etmeyeceğini merak ediyor.

ABD Merkez Bankası'nın 12 bölgesel şubesinden gelen analizlerle hazırlanan Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinin Eylül ve Ekim başında "ılımlı" seviyede büyüdüğü, ancak bazı bölgelerde büyüme hızının tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar, işgücü kıtlığı ve delta varyantı sebebiyse yavaşladığı kaydedildi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, kısa vadeli faiz oranlarında bir artırıma başlamanın çok yakın olmadığına inandığını söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Randal Quarles, Fed'in faiz artırımı hakkında düşünmeye başlamadan önce daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu, erken harekete geçmenin talebi sınırlamak anlamına geleceğini söyledi.

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş, gübre ihracatının tümüyle yasaklanması için tebliğ hazırlaması hakkında yaptığı değerlendirmede, gübre ihracatının tüm ürünlerde bir anda engellenmesinin üretici firmalar açısından büyük sorun oluşturacağını söyledi.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Demokrat Senatör Kyrsten Sinema'nın karşı çıkması nedeniyle Biden yönetiminin sosyal harcama ve iklim değişikliği paketinden vergi artırımı detayları çıkarılmak durumunda kalacak.

Washington Post gazetesinin haberine göre ABD Başkanı Biden'in danışmanları milyarderlere vergi getirmeyi değerlendiriyorlar. Habere göre kurumlar vergisi artış planında Demokrat Parti içinde muhalefetle karşılaşan Biden yönetimi harcama paketinin finansmanı için alternatifleri ele alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için Covid salgınının "gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini" söyledi.

AC Asia ex, Japan % -0,12 satıcılı

S&P 500 % -0,24 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,26 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı