Serêkanıyê – Rojavalı çiftçiler 15 eylülden itibaren pamuk toplamaya hazırlanırken pamuk fiyatının halen belirlenmemiş olması çiftçiyi endişelendiriyor.
Eniş ve verimli tarım arazilerine sahip olan Rojava’da halkın temel geçim kaynağı tarım.
Tahıl ürünlerinin yanısıra birçok sebze ve meyve çeşidinin yetiştirildiği Rojava topraklarında diğer gözde bir ürün de pamuktur.
Bol su isteyen pamuk özellikle Cizîr bölgesinde Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Dêrik ve Til Temir gibi nehirlerin ve suyun bol olduğu alanlarda skılıkla ekiliyor.
Nisan ayı sonlarında ekilmeye başlayan pamuk Eylül ortalarında toplanmaya başlanır. Elde edilen pamuktan kumaş, iplik yapımı ve tekstil alanında yararlanılırken pamuk yağından da ayrıca istifade ediliyor.
Son yıllarda özellikle çete saldırıları, akaryakıt sıkıntısı ve elde edilen ürünün piyasa değerinin ve alıcısının geçmişe oranla düşmesi nedeniyle ekimi azalan pamuğa, bölgenin son dönemlerde daha güvenli olaya başlamsıyla çifçilerin ilgisi yine artmaya başladı.
Pamuk işçileri ürünü elle titizlikle toplayp balye haline getirirken bu zorlu ve yorucu işin değeri ise oldukça düşük. Pamuk işçisinin günlük ücreti geçen sene kilo başına 10-12 Suriye lirası arasında ve genellikle pamuk mahsülünün iyi veya kötü oluşuna göre değişiklik arz etmiş. Bu yıl ise fiyatlar henüz belirlenmedi.
Bilinen bir gerçeklik varki o da, pamuk işçileri daha fazla emeğinin karşılığını yeterince alamıyor.
Eylül ayı ortalarından ekim ayı başlarına kadar ekilen hasadın ürününü toplamaya hazırlanan çiftçiler Cizîr kantonu Tarım Konseyinin pamuk alım fiyatını belirlemesini bekliyor.
Savaştan yoksul kalan halk 15 Eylül’ün gelmesiyle pamuk toplama ve çalışmaya ailece para kazanmaya gidiliyor (anha)