Caixin/Markit tarafından hesaplanan hizmet sektörü “Satın Alma Yöneticileri Endeksi” (PMI) eylül ayındaki 53,4 değerinden ekimde 53,8’e yükselerek temmuzdan bu yana en yüksek değerine ulaştı. 50 değeri, bilindiği üzere aylık bazda bir eşik oluşturup üzerindeki değerler büyümeye, altındakiler ise daralmaya işaret ediyor.
Uzmanlara göre, hizmet sektörü salgın sonrasında imalat sektöründen daha yavaş bir canlanma gösterdi. Söz konusu sektör, ülkedeki koronavirüs salgınında saptanan sıçramalardan daha çok etkileniyor. Bu da gelecek aylardaki tüketim canlanması perspektiflerini bir miktar gölgeliyor.
Bu bağlamda, eğlence ve turizm sektörlerinde yer alan Çin şirketleri de ülke makamlarınca ekim başından bu yana benimsenen Kovid-19 enfeksiyonlarına karşı “sıfır tolerans” politikasının kendileri açısından sorun yaratıcı etkilerini göğüslemek durumundalar.
Yeni şirketlerin alt endeksi ekim ayında, bir önceki ay daralan ihracat hacminin toparlanması sayesinde 53,1’den 54,1’e yükseldi. Yeni girenlerin maliyeti de yine üst üste 16’ncı ay olarak arttı; üstelik işgücü ücretlerinin maliyeti ve ham madde fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bu artış temmuzdan beri en hızlı temposuna ulaştı. Talebin eksik olmamasıyla firmalar, artan maliyetleri tüketicilere yansıtabildi. Bu da fiyatların son üç aydaki en yüksek düzeyine ulaşmasına yol açtı.
Caixin’in, hem imalat sanayiindeki hem de hizmetlerdeki faaliyetleri içeren toplu endeksi ekim ayında 51,5 ile bir önceki ayın 51,4’lük değerinin üzerine çıktı. Caixin Insight Group ekonomisti Wang Zhe, arzın ve talebin çıkışını sürdürdüğünü ve istihdamın istikrarlı kaldığını belirtti.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı