FOMC toplantısında tapering duyurusunun yapılmasının ardından geçen ayki hayal kırıklığı yaratan istihdam sayısını takip edecek olan Ekim NFP ve ayrıntılarını takip ediyor olacağız. Ekim ayının işgücü piyasası verileri ilgili PMI alt endekslerinin gösterdiği doğrultuda olursa, Eylül ayındaki 194K’dan 380-400K’ya doğru bir toparlanmaya işaret edebilir. Piyasa beklentisi ise manşette 450K, özel sektörde 415K şeklinde. Ücret artışı, ikinci tur enflasyonist baskılar için de izlenecek.
Eylül ayı istihdam raporu tahminlerin çok altında 194K artışa işaret ederken, işçi arzının şu anda işgücü piyasasının toparlanmasının önündeki başlıca zorluk olduğunu gösterdi. Eylül'de işe alımlar normalden düşüktü ve bu da mevsimsel ayarlamadan sonra düşüşe neden oldu. Kamu ve özel eğitimdeki pandemi kaynaklı personel dalgalanmaları normal mevsimlik işe alma ve işten çıkarma modellerini bozduğu için, son istihdam değişikliklerinin yorumlanması zor. Bu öğretim yılında personel bulmanın zorluğu, tipik mevsimlik işe alım modellerine göre ayarlandıktan sonra eğitim sektöründe düşüşe yol açmıştı. Ekim ayında ise, mevimsel uyum etkileri muhtemelen bu kadar şiddetli olmayacaktır. İşçileri iş aramaktan caydıran faktörler geçen ay ortadan kalkmazken, birçoğu hafifledi. Bu alıkoyan faktörler ise iki grupta öne çıkıyor; Covid korkuları ve çocuk bakımı. Sona eren ekstra işsizlik yardımlarının yanı sıra, güçlü ücret artışlarının ortasında işe dönüş getirisi ise artıyor.
İşsizlik oranının Ekim’de %4,8’den %4,7’ye düşmesi bekleniyor. Son 3 ayda toplamda 1,1 puanlık düşüş görülmekte. Son aydaki mütevazi düşüş eğilimi muhtemelen Ekim’de de devam edecektir. İşin asıl boyutu ise ücretler.. Birçok işletme istihdam pozisyonlarını doldurmak için daha fazla maaş artışı yapmak zorunda. Enflasyon, işçi tarafında yüksek ücret artışını talep ettirdiği gibi; kazandırdığı dönemsel harcama yetisi hane halkı gelirleri, bunun harcamaya dönüşümü ve enflasyona etkisi nezdinde değerlendirilecektir. Enflasyona dönüşüm noktasında, tasarruflar ve harcama arasındaki seçim önemli. Enflasyonda artışın süreceği inancı, birçok mal ve hizmette talebi öne çekerek harcamaları da erkene alabiliyor. Finansal belirsizlik ise tasarrufları ön plana çekiyor. Ancak işgücü piyasası toparlanma trendinde olduğu için, sürekli gelir endişesinin hafiflediğini düşünüyoruz.
Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı