Yükselir alırsan, alırsan yükselir

Risk barometremize bakarak güne başlıyoruz ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,50 seviyesine yükseldiğini görüyoruz.

240 kez okundu.
Yükselir alırsan, alırsan yükselir Advert

Risk barometremize bakarak güne başlıyoruz ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,50 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. ABD borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. Ana etmenler ; güçlü bilanço ve istihdam verisi , ,alt yapı paketinin geçmesi ve Pfizer’in Covid ilacının başarı. Özellikle ABD Kongresi'nin Cumartesi günü Başkan Joe Biden'in 1 trilyon dolarlık altyapı harcama faturasını geçirmesinin ardından sanayi ve malzemeler tarafında güçlü alımlar olurken, anketçi Elon Musk'ın kurduğu elektrikli otomobil üreticisi şirketindeki hisselerinin yaklaşık %10'unu satıp satmama konusunda yaptığı Twitter anketi 3.5 milyondan fazla oy aldı ve %57.9'u "Evet" sat dediği anket sonucu doğrultusunda düştü. Güçlü bilançolar dedik Üçüncü çeyrek raporlama da S&P 500'deki 445 şirketin karlılıklarının %81'i analist beklentilerinin üzerinde geldi. Altındaki yükseliş içinse ; Enflasyondaki cari yükseliş büyük ölçüde "geçici" ve arz taraflı baskılar çözüldüğünde enflasyonun azalacağı görüşünü sahip olanların bu görüşünün değişmediği ve bu senaryoya önceden olduğundan da az inandığı, güvendiğinin de işaretlerinin de verilmesinin neden olmaktadır. Hızla parayı çekmeyeceğiz, faizi de koşar adım arttırmayacağız. Yurtiçinde güne döviz haberiyle başladık. Döviz ve altın mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılıklar 2 puan daha artırıldı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %25’e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise %19. Yeni düzenleme sonrası, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar doları karşılığı tutarında artması bekleniyor. TCMB'nin döviz yükümlülüklerde zorunlu karşılık artışı kararı temelde döviz rezervlerine katkı sağlamayı ve TL mevduat tutmanın cazibesini arttırmayı hedefliyor. Kurlar üzerindeki etkisinin çok sınırlı olmasını bekliyoruz. Gündeme baktığımızda ise Almanya ve Fransa'dan gelecek ticaret rakamları, Almanya ZEW Endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması ve ABD'de Ekim ayına ilişkin üretici fiyatlarını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB), döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. TCMB ayrıca Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı %15’ten %10’a düşürüldü. Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL'nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık." Dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard 2022’de faiz artışının ‘masada’ olduğunu söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyondaki cari yükselişin büyük ölçüde "geçici" olduğunu ve arz taraflı baskılar çözüldüğünde enflasyonun azalacağı görüşünü tekrarladı. Ancak Evans, bu senaryoya önceden olduğundan da az inandığı, güvendiğinin de işaretlerini verdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kovid-19 salgınının ABD ekonomisindeki köklü eşitsizlikleri genişlettiğini belirterek, kadınların erkeklere kıyasla daha fazla iş kaybı yaşadığını ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Cnristine Lagarde, cari yüksek enflasyonun "geçici" olduğu görüşünü tekrarladı.

Fed başkanlığında yeni dönem için kulisler hareketlenmeye başladı. Bloomberg'in haberine göre mevcut Fed Başkanı Jerome Powell'ın başkanlık yarışında en ciddi rakibi olan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, Başkan Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Fed dün yayınladığı finansal istikrar raporunda, daha yüksek enflasyon ve daha sıkı para politikasının COVID-19 salgınını geride bırakarak piyasa katılımcılarının en önemli endişesi halinde geldi.

Kyodo haber ajansının verdiği habere göre, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bir ekonomik teşvik paketini 19 Kasım'a kadar hazırlamak istediklerini ve harcamaları fonlamak için bir ek bütçeyi bu ay sonuna kadar tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Koç Holding, Yapı Kredi sermayesinin %18'e denk gelen paylarının alımına ilişkin kararını Unicredit'e iletti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, varlık alımlarının azaltılması tamamlanana kadar Fed'in faiz oranlarını yükseltmesini beklemediğini, ancak ihtiyaç olması halinde Fed'in yüksek enflasyona karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Yükselir alırsan alırsan yükselir
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum