Çin’de bu yılki Yalnızlar Günü (11 Kasım) alışveriş çılgınlığında geriye sayım devam ederken, bazı çevrim içi perakendeciler “düşük karbon” ve “yeşil” kartları devreye sokuyor. Alibaba şirketinin e-ticaret platformu Tmall 27 Ekim’de, özel bir “yeşil perakende penceresi” başlattı. Bu Yalnızlar Günü’nün 13 yıllık tarihinde bu türdeki ilk satış platformu oldu. Aynı gün, Suning Online, ilk geri dönüşüm haftasını başlattı ve takas alışverişiyle ilgili araştırmalarda yüzde 300’den fazla artış ve siparişlerde yıllık bazda yüzde 153’lük yükseliş görüldü. Diğer bir e-ticaret platformu JD, yeni enerji lojistik araçları kullanıyor ve dağıtılmış güneş enerjisi üretimi yoluyla sıfır karbon depolama olasılığını araştırıyor. 

Geçmişte Çin, enerji tasarrufu ile çelik ve çimento gibi yüksek enerji tüketen endüstrilerde emisyonu azaltmaya dikkat ediyordu. Ancak dijital ekonominin hızlı gelişimiyle birlikte internet işletmeleri büyük enerji tüketicisi haline geldi. Onların karbon emisyonlarının çoğu veri ve bulut işletim merkezlerindeki elektrik tüketiminden kaynaklanmaktadır. 

Dijital ekonomi, Çin’in, karbondioksit emisyonlarında zirveye 2030’dan önce ulaşma ve 2060 yılından önce karbon nötrlüğü sağlama sözü verdiği için karbondioksit emisyonlarını azaltma çabalarının önemli bir parçası olarak görülüyor.  

Bununla birlikte, internet işletmelerinin bu artan enerji talebi ve karbon emisyonları bu hedeflere ulaşmada önemli bir sorun teşkil edecek. Bu bağlamda Yalnızlar Günü perakende galası sadece bir alışveriş festivali değil, aynı zamanda internet işletmeleri için karbondioksit emisyon azaltma sınavı kimliğine büründü. Yenilenebilir enerjiyi kullanarak ve düşük karbonlu kalkınma yolunu izleyerek internet şirketleri sadece sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyecek, ayrıca uzun vadeli iş risklerinden de kaçınabilecek.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı