Konukman: Faiz düşürme ısrarı kurdaki yükselişi sürdürecek

ANKARA - Ekonomist Aziz Konukman, iktidarın faiz düşürme ısrarının kurdaki yükselişi sürdüreceğini söyledi.

766 kez okundu.
Konukman: Faiz düşürme ısrarı kurdaki yükselişi sürdürecek Advert

Cuma akşamı 10 TL seviyesini aşan dolar haftaya rekorla başladı. Sabah saatlerinde 10,05 seviyesine çıkan kur, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL ise 11,52 ile tarihi zirveyi yenilemesinin ardından 11,45'lerde işlem görüyor.
 
Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacağı 18 Kasım Perşembe, dövizin gidişatını belirlenmesinde kritik olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ısrarları üzerine faiz indirimin süreceğini ekonomistler bekliyor. Piyasa anketlerine göre PPK’da 100-150 baz puanlık indirim söz konusu.
 
FAİZ DÜŞÜRME ISRARI YÜKSELTİYOR
 
Ekonomi profesörü Aziz Konukman, döviz kurunun bu seviyelerde yükselmesinin faizi düşürme kararı sonrası öngörüldüğünü söyledi. 
 
“Çarşamba’nın gelişi Perşembe’den belliydi" diyen Konunmakman, "Çünkü bu iktidar ‘faiz-neden, enflasyon-sonuç’ tezinde ısrar ediyor.  İktidarın faiz ve enflasyon tezindeki ısrar 11’inci Kalkınma Planına ve Orta vadeli programlara politika tedbiri olarak uygulandı. Eğer 'faiz-neden, enflasyon-sonuç' tezine inanıyorsanız ve bunu da bir resmi belge haline getirdiyseniz sonucu bu oluyor. İktidar enflasyonu düşürme ısrarında devam ettiği sürece hem kur alıp başını gidecek hem de bunun enflasyonist etkileri ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.
 
KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ
 
MB'nin kurun olası artışlarının konusunda bir öngörüsü olması gerektiğini belirten Konukman, kurdaki artışın enflasyona katkısının ne olduğu konusunda da kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini ekledi. Konukman, MB ve Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) göreve çağırarak, şöyle devam etti: “Her bir sektör girdilere bağlı. İthal sektörler ise döviz cinsine bağlandığı için bunların fiyatları kur arttıkça artıyor ve bu da sektörel fiyatların artmasına neden oluyor. Sektörel fiyatlar arttıkça da enflasyondaki ağırlıkları oranında enflasyona katkı sunuyorlar. Bunun kamuoyunda paylaşılması lazım. Yarın bir gün iğne ipliğe zam geldiğinde fırsatçılar ortaya çıkacaktır. İthal sektörler de zam furyasına katılabilirler. Bunların tespit edilebilmesi için kamuoyunu bilgilendirmeye ihtiyaç var.”
 

 

(MA)

Konukman: Faiz düşürme ısrarı kurdaki yükselişi sürdürecek
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum