Ruslardan kaçıp, ay yıldızlı mayoyu giyen şampiyon

Ay yıldızlı mayoyla Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazanan halterci Hafız Süleymanoğlu, Türk halterinde güzel günlerin geri gelmesini bekliyor.

324 kez okundu.
Ruslardan kaçıp, ay yıldızlı mayoyu giyen şampiyon Advert

MEHMET BAYER - 17.11.2021 - HİBYA - Ay yıldızlı mayoyla Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazanan halterci Hafız Süleymanoğlu, Türk halterinde güzel günlerin geri gelmesini bekliyor.

Süleymanoğlu, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, şu anda Adana'da yaşadığını ve tarımla uğraştığını söyledi.
  
Türk milli takımı adına yarışması için verdiği mücadelenin hikayesini anlatan Süleymanoğlu, 1989 yılında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen Dünya ve Avrupa Halter Şampiyonası'nda Sovyetler Birliği adına yarıştığını söyledi.

Süleymanoğlu, şampiyona sırasında Türk milli takımı adına yarışması için Naim Süleymanoğlu'ndan teklif aldığını belirterek, süreci şöyle anlattı:

''Naim davet edince ben de kabul ettim. Turgut Özal ile konuşuldu. Naim beni aradı ve 'Türkiye'ye hoş geldin' dedi. Ancak Ruslar yanımdan hiç ayrılmıyordu. Ruslar izin vermedi. Türkiye elçiliğinden beni istediler. Azerbaycan'dan babamı getirdiler ki geri döneyim. Ben kabul etmedim, gece karar verdim ve kaçtık. Atina'dan direkt Türkiye'ye geldim. Birkaç ay zorlandım, sonra alıştık. Çünkü dilimiz, dinimiz aynı.''

''Şimdiki dönem ile senin mücadele ettiğin dönemi karşılaştırırsak halterde ne durumdayız?'' şeklindeki soruya, ''Çok kötü. Halteri Türkiye'de bitirdiler. İşi bilenler hep dışta kaldı.'' şeklinde yanıtlayan Süleymanoğlu, şöyle devam etti:

''Enver Türkileri diye bir hocamız vardı. Onu dışladılar, o da Kazakistan'da görev yaptı. Bir sürü dünya ve Olimpiyat şampiyonu yetiştirdi. Sonra rahmetli oldu. Naim'in şahsi hocasıydı. Çok iyi bir hocaydı. Bulgaristan göçmeni diye dışladılar.''

Hafız Süleymanoğlu, halterde genç neslin durumu hakkında ise ''Genç nesil yok ki, kim var? Olimpiyatlara 2 sporcu gitti. 1'i sıfır çekti, diğeri ise 12. oldu. Bir sürü sporcuyu dopingle yaktılar. Halterin Türkiye'de en yukarıda olması gerekiyor. Avrupa'da madalya var, dünyada yok. Bu sıkıntı değil mi? Bizim zamanımızda Enver hoca, Ömer Öztürk, Kemal Başkır hocalar vardı ve bunların hepsi birer uzmandı. Naim'e bile bunlar sahip çıkmadılar. İki federasyon başkanı tanıdım, biri Arif Nusret Say diğeri Kenan Nuhut. Onlardan sonra gelenler halteri mahvetti.'' ifadesini kullandı.

Şampiyon olup, İstiklal Marşı'nın okunmasının kendileri için en mutlu an olduğuna işaret eden Süleymanoğlu, sakatlıklarla çok boğuştuğunu, kolunu kırdığını dile getirdi.

Süleymanoğlu, ''Halterde hedeflediğin başarılara ulaştın mı?'' şeklindeki soruya, ''Olimpiyatlarda madalya almadım, o beni çok üzdü. Avrupa ve dünya şampiyonu oldum zaten.'' dedi. 

Şampiyonalarda en zorlu rakibinin Bulgar sporcu Nikolay Peşalov'un olduğunu, Çinli sporcularla da büyük mücadeleler verdiğini anlatan Süleymanoğlu, hep Peşalov ile yarıştıklarını bildirdi.

Süleymanoğlu, hala milli takımdaki haltercilerin yanı sıra rakibi İvan İvanov ile de görüştüğünü söyledi.

Bir turnuvada halteri kaldırmak için podyuma çıktığında ellerine magnezyum tozu sürerken süresinin bitmesi ve kaldırışı yapamamasına ilişkin soruya, ''Bu antrenörün suçu, zamanı onlar ayarlar.'' cevabını veren Süleymanoğlu, ''sıfır çektiği'' zamanların en kötü dönemler olduğunu, bugünkü aklıyla bu yanlışların olmayacağını aktardı.

''Naim ile iyi arkadaştık''

Hafız Süleymanoğlu, Naim Süleymanoğlu ile ilgili düşünce ve yaşadıklarını da anlattı.

Naim ile iyi arkadaşlıkları olduğunu anlatan Süleymanoğlu, ''Hep beraberdik. İyi bir sporcuydu rahmetli. Bu camia ona hiç sahip çıkmadı. Akşamları okey çok oynardık, spor yazarları, gazetecilerle. Pişti oynamayı çok severdi.'' dedi.

Süleymanoğlu, ''İnşallah güzel günler geri döner, ülkemizin aldığı madalyalar çoğalır da bizler de seviniriz. Yoksa bu spor Türkiye'de bitmek üzeredir.'' şeklinde konuştu.

 

- Hafız Süleymanoğlu

Türkiye adına ilk kez 1990 yılında Budapeşte’deki Dünya Şampiyonası’nda yarışan ve koparmada 132.5 kilogram kaldırarak dünya şampiyonu olan Hafız Süleymanoğlu, aynı şampiyonanın silkme yarışmalarında bir kaza geçirip, kolunu kırdı.

1990 Sedat Simavi Vakfı Erol Simavi Özel Ödülü’nü Haldun Alagaş ile paylaşan Süleymanoğlu 1991’de Wladyslawowo Polonya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 3 altın, 1993 yılında Melbourne'deki dünya şampiyonasında 2 gümüş madalya kazandı, aynı yıl Sofya'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda 3 gümüş madalyanın sahibi oldu. 

Süleymanoğlu, 1993’te Fransa’da yapılan 12. Akdeniz Oyunları’nda silkmede 157,5 kilogram ve toplamda 282,5 kilogram ağırlık kaldırarak birinci, koparmada ise 125 kilogramla ikinci oldu. 1994’te İstanbul'da yapılan dünya şampiyonasında 3 gümüş madalya kazandı. 

1995’te Varşova'daki Avrupa Şampiyonası’nda 1 altın, 2 bronz, 1997'de Chiang Mia'da yapılan dünya şampiyonasında 2 gümüş madalya alan Süleymanoğlu, aynı yıl Rijeka'daki Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın madalyayı Türkiye'ye getirdi.

Hibya Haber Ajansı

Ruslardan kaçıp ay yıldızlı mayoyu giyen şampiyon
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Dervişoğlu: Dr. Ahmet’i saygı ve rahmetle anıyorum
Dervişoğlu: Dr. Ahmet’i saygı ve rahmetle anıyorum
Yılmaz’dan Bingöl’deki saldırıda hayatını kaybedenler için taziye mesajı
Yılmaz’dan Bingöl’deki saldırıda hayatını kaybedenler için taziye mesajı