Pandemi süreci tüm dünya düzenini hızla değiştirirken iş yaşamında yarattığı fırtına etkisi ile birlikte, bir daha hayatın eskisi gibi olmayacağının da sinyallerini veriyor. Pandemi, şirketlerin ilerleyen dönem hedeflerini ciddi biçimde etkilerken; bu süreçte öne çıkan yeni trendlerin değerlendirilmesi, hedef ve planların ne ölçüde değiştiğinin analizi daha da önem kazanıyor.

 Üst Düzey İletişim ve Etkinlik Platformu Vizyon 100’ ün Kurucu Üyesi ve Dijital Stratejist Bülent Kutlu pandemi sonrası dönemde çalışanların ve şirketlerin alışkanlıklarının nasıl etkileneceğini anlattı.

Bilişim ve Teknoloji Sektöründe Uzaktan Çalışma Artacak

 Pandemi ile birlikte özellikle uzaktan verimli şekilde yapılabilen işlerde şirketlerin, sadece bulundukları coğrafyada değil dünyanın herhangi bir yerindeki uzman ve yetişmiş insan kaynağının kullanılmasına yönelik çalışmalarına hız verdiğini belirten Kutlu ‘’ Coğrafyasızlık, pandemi sonrası dönemde şirketlerin yetenekli ve yetişmiş insan kaynağına en hızlı ve en düşük maliyetle ulaşmanın önünü açacak. Ayrıca önümüzdeki dönemde pandemi gibi global krizlerle başa çıkmak için önemli avantajlar sağlayacak. Ülkemizde özellikle bilişim ve teknoloji alanında görev alan çalışanların bulundukları yerden tüm dünyaya hizmet vermeleri bu yeni dönemle birlikte çok artacaktır. ‘’ ifadelerini kullandı.

Z Kuşağı E-Ticaret Sektörünün Merkezinde Olacak

Z kuşağı ile birlikte şirketlerin önümüzdeki 10 yılda önemli organizasyon değişiklikleri yaşayacağını vurgulayan Kutlu şöyle devam etti: ‘’ 2000 sonrası doğumlulardan oluşan internet meraklısı, teknolojik okuryazar olan Z kuşağı; çoklu görevlerle şekillendirilmiş, bir görevden diğerine hızlı bir şekilde hareket etmekte ve hata yapmamaktan ziyade hıza daha çok değer vermekte. Bu kuşak hızlı ticaretin, e -ticaretin tam merkezinde. Bu kuşakta doğanlar iş hayatına henüz yeni atılmasına rağmen önümüzdeki 10 yıla çok etki edecekler. Z kuşağı doğal olarak dijitaldir ve yeni döneme adapte olmakta hiç zorlanmayacaktır. Adapte olma zorluğu bu dönem öncesi kuşaklar içindir. Birkaç sene içerisinde üniversite mezunu Z kuşağı çalışanlarını şirketlerde göreceğiz. Z kuşağını iyi anlayan ve kurallarını benimseyen şirketlerin bu yeni kuşağın avantajlarından oldukça faydalanacaklarına inanıyorum.” dedi.

Yeni Yöneticilik Anlayışı ‘’Çok Şapkalı Liderlik’’

Kutlu son olarak pandemi süreci ile birlikte kurumların üst düzey yöneticileriyle ilgili algı ve beklentilerin değiştiğinin altını çizerek ‘’ Pandemi sürecinde şirketleri oldukça zor durumda bırakan önlemler ve uyulması zorunlu sürekli değişen uygulamalar tepe yöneticilerin birden fazla fonksiyonu yerine getirerek 7/24 kritik karar almalarını, akıl oyunları gerektiren bir döneme girmelerini ve yeni yöntemlere göre şirketlerini yönetmeleri durumunu ortaya çıkardı. Çok şapkalı liderlik dediğimiz bu kavramla beraber yöneticiler şirketlerinde her alanda kontrolün sağlanması, hızın artırılması için üzerlerine yük alarak birden fazla fonksiyonu yöneten liderler haline geldi. Çevik, esnek ve verimli bir şirket yönetimleri öne çıktı. Pandemi sonrasında bu durum kısmen değişecek olsa da birden fazla fonksiyonu başarıyla yürüten yönetici örneklerinin artacağını öngörüyoruz. ‘’ değerlendirmesinde bulundu.


Hibya Haber Ajansı