Yeni Varyant Endişesi

Afrika'da Asya'da ve Avrupa'da coronavirüsün yeni varyantının çıkması dünyada endişe yaratıyor. Yeni varyantın daha hızlı yayıldığı bildirilirken, aşıların bu varyanta karşı koruyuculuğunun düşük olduğu belirtiliyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün de yeni varyantı doğrulamasının ardından, varyantın etkisini anlamak için bir kaç haftaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Almanya'da coronavirüs vaka sayılarının en tepeye çıkması ve Avrupa'da tekrar kapanma olabileceği konuşmalarıyla (Avusrutrya'da başladı) ulaştırma sektörü payları bu hafta baskılandı.

Yurtiçinde Yoğun Gündem Maddeleri Bizi Bekliyor

Yurtiçinde bu hafta Salı günü 3. çeyrek büyüme verisi ve tüm dünyanın son zamanlardaki en büyük sorunu olan enflasyon verisi açıklanacak. 2. çeyrekte %21,7 oranında büyüyen Türkiye'nin bu çeyrekte de baz etkisiyle birlikte %7,5 büyümesi ön görülüyor. Hizmet ve inşaat sektörünün büyüme verisinde ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Cuma günü ise Kasım ayı enflasyon verisi açıklanacak. Coronavirüs pandemisiyle birlikte gıda fiyatlarındaki artış, tedarik sıkıntısı ve 2. el otomotiv satışları sonrasında ABD'de son 31 yılın en yüksek enfasyon verisi açıklandı. Bununla birlikte Euro Bölgesi'nde de son 10 yılın en yüksek enflasyon veriei açıklanmıştı. Böylece gelişmiş ülkelerden gelen 'enflasyonun geçici olduğu' vurgusu rafa kalkmış oldu. Öyle ki taperinglerin artışının konuşulması ile de bu durumun sağlaması yapıldı diyebiliriz. Kasım ayında enflasyonun Türkiye'de yıllık bazda %20'nin üstüne çıkacağını ön görüyoruz. Bunun en büyük sebepleri ise arzın talebi karşılayamaması ile birlikte yükselen gıda fiyatları, tedarik sıkıntıları ve kur tarafındaki sert yükseliş olacaktır. Özellikle politika faizinde manşet enflasyonun baz alınmayıp çekirdek enflasyonun baz alınacağının açıklanması sonrasında yükselen enflasyon verileri ile birlikte Kasım ayı verisinin öneminin daha da arttığını belirtelim.

Borsa İstanbul'da da Dolar'da da Rekorlar Kırıldı.

Geçtiğimiz hafta yapılan faiz kararı sonrasında 100 baz puan indirim ve Aralık ayında da faiz olabileceği algısı sonrasında kur tarafında yukarı yönlü sert hareketler meydana geldi. Dolar / TL 13,49'u test ederken, Borsa İstanbul tarafında da hisse bazlı hareketlerin ön planda olduğunu gördük. Özellikle bankacılık sektörüne olan rehavetin artmasıyla endeks rekor üstüne rekor kırdı. Önce BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki sahip olmadığı payları almak için çağrı yapacağını açıklaması, sonrasında Koç Holding'in Unicredit'teki Yapı Kredi paylarını alacak olması ve Kasım ayında yapılan PPK'nun karar metninde "Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır."o ibaresinin eklenmesi ile bankacılık endeksi de rekor kırdı.Düşen faiz ile birlikte bankaların kısa vadeli fonlama maliyetlerini olumlu etkileyeceği algısı ve son 4 haftada yabancı yatırımcıların 1,2 milyar dolarlık hisse alması ve tekrardan yabancı payının artması endeksi destekledi. DTH'larda çözülme olup olmayacağı da kurun gidişatında etkili olacaktır.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı