T.C. Ticaret Bakanlığı onayında, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) organizasyonu ile düzenlenen “10. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreni”, 27 Kasım 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi. Altı proje kategorisinde toplam 87 projenin başvurduğu yarışmada 20 proje ödüle layık görüldü ve 550 bin TL para ödülü dağıtıldı.
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve İKMİB’in YouTube kanalından canlı yayınlanan “Kimya Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinin ödül töreni, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu, İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu, Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Üyeleri ile proje başvuru sahipleri, akademisyenler ve sanayicilerin katılımıyla 27 Kasım 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi.
Bu yıl 87 proje başvurdu
Bu yıl, “ilaç”, “medikal”, “boyalar ve yapıştırıcılar”, “plastik ve kauçuk”, “kozmetik-sabun ve temizlik ürünleri” ve “temel kimyasallar” olmak üzere 6 ayrı kategoride toplam 87 proje başvuru yaptı.
Her kategoride finalist olan projelerin belirlenmesi ile finalistler, 27 Kasım 2021 tarihinde sabah ve öğlen oturumlarında jüri üyelerine dijital ortamda projelerini sundu. Jüri tarafından gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda belirlenen kategori birincileri 50 bin TL, ikincileri 30 bin TL ve üçüncüleri 20 bin TL para ödülü almaya hak kazandı. Derece alan 20 proje sahibine toplam 550 bin TL para ödülü verildi. Ayrıca bir yıl içinde ticarileşen projelere 100 bin TL özel ödül verilecek.
Adil Pelister: “Hedefimiz 2030 yılında 40 milyar dolarlık kimya sektörü ihracat tutarını yakalamak”
10. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreni’ne konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün 2021 senesini yaklaşık 24 milyar dolarlık ihracatı geçerek yeni bir rekora imza atacaklarını dile getirdi. Pelister, “Sektörümüzü daha üst noktalara ulaştırmak ve ekonomimize daha fazla kalıcı faydalar sağlamak için uzun vadeli çalışmalar ile var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz 2030 yılında 40 milyar dolarlık kimya sektörü ihracat tutarını yakalamak. Kimya sektörümüzün hedeflenen ihracata ulaşabilmesi ise katma değeri yüksek, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapabilmesine bağlı” dedi.
9 yılda 1 milyon 756 bin lira ödül verildi
Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesinden geçtiğini ve kimya sanayiindeki yenilik ve buluşların yaşam kalitemizi doğrudan etkilediğini vurgulayan Pelister, “Fikirlerin uygulanabilir ve üretilebilir olması, yapılan Ar-Ge çalışmalarının ülke ekonomisine katkısını hızlı bir şekilde sağlayacak ve ülkemizin yüzleştiği ithalat bağımlılığını azaltacaktır. Bu amaçla düzenlediğimiz Kimya Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliğimizin 10’uncu yılına, gururla ulaşmış bulunuyoruz. Bugüne kadar 9 yılda ilaç ve eczacılık ürünleri, boyalar ve yapıştırıcılar, plastik ve kauçuk, kozmetik, sabun ve temizlik ürünleri ile temel kimyasallar kategorilerinde toplam bin 100’ün üstünde proje başvurusu değerlendirildi ve proje sahiplerine 1 milyon 756 bin lira maddi ödül dağıtmış olduk. Yine bu sene de her kategoride birinciye 50 bin TL, ikinciye 30 bin TL ve üçüncüye 20 bin TL ve ek olarak ticarileşen projelere 100 bin TL özel para ödülü vereceğiz” diye konuştu.
Pelister: “10 yıldır kamu-sanayi-akademisyen üçgeni içerisinde köprü oluyoruz”
İKMİB olarak ülkenin geleceğinde çok önemli bir yere sahip olacağını düşündükleri Kimya Teknoloji Merkezi projesinden bahseden Pelister, sürdürülebilirlik ve Ar-Ge kültürünün gelişmesi bakımından, üniversite-sanayi iş birliğini gerçekleştirme yönünde en somut adımlardan birini atarak, sürdürülebilir ihracatın artırılması için tam 10 yıldır kamu-sanayi-akademisyen üçgeni içerisinde köprü olduklarının altını çizdi.
Necmi Sadıkoğlu: “Ülkemizin Ar-Ge’ye, inovasyona ihtiyacı var”
Ödül Töreni’nde konuşan Kimya Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu ise hedeflerinin inovatif, Ar-Ge yönü güçlü, uygulanabilir ürünleri geliştirmek olduğunu belirterek, “Bizler 5 trilyon dolarlık piyasanın temsilcileriyiz, bu piyasadan aldığımız pay binde dört civarında. Demek ki işin başındayız. Bu sene ülke ihracatımız 220 milyar dolara yakın olacak, bunun içinde 22-23 milyar dolarlık kimya ihracatı yapacağız. Nitelikli katma değerli ürün üretip ihraç etmek hedefimiz olmalı. Daha çok üreteceğiz, daha çok satacağız, daha çok ihracat yapacağız. Ama bunu yaparken de katma değeri yüksek nitelikli üretim yapacağız ve ihracatımızı da olabildiğince artıracağız ki bu yaşadığımız krizleri yaşamayalım. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri çoğaldığı zaman faizler düşecek yatırım, üretim ve istihdam artacak. Ülkemizin Ar-Ge’ye, inovasyona ihtiyacı var. Kısır döngüden kurtulmanın yolu Ar-Ge yapmak, tasarım ve inovasyon yapmak” dedi.
Ödül Töreni’ne video mesaj ile katılan İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu da sektörün potansiyelini gözler önüne seren ve en uzun soluklu Ar-Ge etkinliği olan Kimya Ar-Ge Proje Pazarı’nın İKMİB tarafından 2011 yılından bu yana düzenlendiğini söyledi. Vurdu, Ar-Ge Proje Pazarı düzenlerken temel amaçlarının Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, üniversite-sanayi iş birliği ile yüksek katma değerli üretimi ve dolayısıyla ihracatı artırmak olduğunu dile getirdi.
Yatırımcılarla buluşma şansı
Bu yıl İKMİB’in fonbulucu ile yaptığı iş birliği kapsamında, 10. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı çerçevesinde finale kalan 42 proje arasından seçilenler yatırımcılarla buluşma şansı elde edecek.
Üç Başarı Hikayesi’ne teşekkür plaketi verildi
Ödül töreninde, altı kategoride nakdi ödül almaya hak kazanan projelerin yanı sıra, başarı hikayeleri kategorisinde üç projeye teşekkür plaketi verildi.
Teşekkür Plaketi Kazanan Projeler
Ad-Soyad | Proje Adı | Katıldığı Ar-Ge Proje Pazarı | Proje Kategorisi | Önceki Derecesi |
ERKAN BAHÇE | Kayısı Çekirdeği Kabuğu Tozundan Diş Protez Temizleyicisi ve Parlatıcısı | 6. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı | Temel Kimyasallar | İkincilik |
SEDA GÜNDOĞAN YÜKSELEN | Digital Baskıda Stampayı Önleyen Çevre Dostu Pat | 3. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı | Temel Kimyasallar | Üçüncülük |
PROF. DR. HURİYE İCİL | Kırmızı Floresans Tabela Projesi | 2. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı | Boyalar ve Yapıştırıcılar | Birincilik. (KATEGORİLERÜSTÜ BÜYÜK ÖDÜL ve BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ) |
Hibya Haber Ajansı