SÜMEYYE YALÇIN - 30.11.2021 - HİBYA - Birlikte HIV'den Güçlüyüz Platformu'nun Dünya AIDS Günü kapsamında ''cesurum hayata'' sloganıyla hazırladığı kampanyanın lansmanı yapıldı.
Lansman kapsamında Fişekhane'de, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Prof. Dr. Volkan Korten, Pozitif-İz Derneği Başkanı Önder Bora ve Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı'nın katıldığı panelin moderatörlüğünü Armağan Çağlayan yaptı. Oturum ''Birlikte HIV'den Güçlüyüz'' YouTube kanalı ile Hibya Haber Ajansı'ndan canlı olarak yayınlandı.
HIV'in ne olduğundan bahsederek söze başlayan Prof. Dr. Volkan Korten, "HIV bir virüs, çok büyük oranda cinsel yolla bulaşıyor. Bunu çok etkili tedavi edebilecek olanaklara sahibiz. Bizim ülkemizin en büyük sorunu bu kişilerin kim olduğunu bilmiyoruz." dedi.
Devletin HIV testlerini ücretsiz yapması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Serhat Ünal, bu konuda istenilen seviyede olunmadığını söyledi.
"Kolay ulaşılır ve ücretsiz olmalı"
Ünal, teste ulaşımın kolay ve ücretsiz olması gerektiğini belirterek, ''Test yaptırmaya gittiğiniz zaman yargılanmayacaksınız. İşin en önemli kısmı fakındalık aslında. HIV bildirimi yapılması zorunludur fakat kişisel bilgiler verilmesi zorunlu değildir." dedi.
HIV ve AIDS arasındaki farktan bahseden Prof. Dr. Ünal, korunmanın tek şartının eğitim olduğunu bildirdi.
Ünal, şöyle devam etti:
"Korunmak için tek şey eğitim eğitim eğitim...Yani bu cehaletten gelen bir şey. Belli şartların oluşması gerekiyor bulaşması için. Bilmemezlik ve cehaletten 40 senedir bu işle uğraşıyoruz, hala daha yeterli değil. Farkındalıkla bunu topluma öğretmemiz gerek."
"Toplumu HIV konusunda bilgilendirmemiz lazım"
Kişilerin test yaptırmaktan çekindiğini dile getiren Önder Bora ise, testlerin anonim olarak yapıldığı bazı yerlerin olduğunu ifade ederek, ''Özel bir laboratuvarda başlattığımız anonim test projemiz var. Biz buna 'hastalık' demiyor, 'durum' diyoruz. Bizim toplumu HIV konusunda bilgilendirmemiz lazım. Bir işyerinde HIV'li bireyin olması herhangi bir risk taşımıyor. Sadece AIDS olarak ve bunu da korkunç ölümcül bir hastalık olarak biliyoruz.'' diye konuştu.
"HIV ile yaşayanlar HIV ile bilgisi olmayanlar tarafından yadırganıyor"
Türkiye'de eğitim sistemine temel cinsel eğitimin de eklenmesinin zorunlu bir durum haline geldiğini anlatan Canberk Harmancı, şunları kaydetti:
''Kişilerin akılına gelen ilk şey 'ne zaman öleceğim ?' oluyor. Google'ye soruyorlar tabi 'HIV nedir?' diye. Oradan destek hatları üzerinden bize ulaşabiliyorlar. Hekimler birçok hayati müdahale gereken danışanları bize yönlendiriyor. Aslında her şeyi 'Hz. Google' hallediyor. Tüm toplumu koruyacak bir sistem oturttuğumuzda hiç kimseyi kayırmaya ve özel muamele göstermeye gerek yok. HIV ile yaşayanlar HIV ile bilgisi olmayanlar tarafından yadırganıyor. Yani toplum eğitilmeli.''
Lansman, Türkiye'deki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ''cesurum hayata'' ifadesini kullandıkları videoyla sona erdi.
Hibya Haber Ajansı