Yüksek kalan geniş tabanlı enflasyon… Kasım ayı için yayınlanan TÜFE’nin 39 yılın en yükseğinde çıkması noktasında, göz önünde olan faktörlerin tedarik sorunları ve kalıcılaşmaya başlayan eğilimler olduğunu gözlemledik. Enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerimizde de, artış etkisinin genele yayılan bir görüntü içinde olması, yani post-pandemik eğilimlerle tam bir alakasının kalmaması bu noktada daha az rahat olunmasına neden oluyor. Fiyatlardaki artışın geniş tabanlı olması ve satın alma gücünü aşındıran enflasyon bu aşamada ele alınması gereken bir konu. Politika yapıcılar, bu görünümde elbette daha çok zorlanıyorlar ve bizi daha sıkı finansal koşulların ele alınması gerekliliği noktasına götürüyor.  

 

inflation expectations

Tüketici anketleri bazlı 1 ve 3 yıllık enflasyon beklentileri... Kaynak: Bloomberg, Federal Reserve Bank of New York

 

Döngüsel enflasyon ile politika kontrolündeki enflasyon beklentileri olgusu… Fiyat baskılarının, arz baskılarının daha geç bir dönemde bitebileceği ile alakalı olarak yüksek kalması ana olarak beklenen olgu. Bu nedenle, açıkçası tüketici bazlı beklentilerde olan hareketlenmenin de ön plana geçmesi kısa vade için hareketli, daha geniş vade için daha ılımlı yüksek beklentileri oluşturmuş durumda. Uzun vade için olan stabilite de devir etkisine ve yönetilen beklentilere bağlı bir şekilde oluşacaktır. Bu nedenle politika eğilimindeki proaktivite önemli olduğu gibi, enflasyonun da arz darboğazı ekseninden kurtulmak yönünde hareket etmesi gerekli. Yani bir tarafta kontrol altında tutulan enflasyon çıpası ile uzun vadeye yayılım engellenecek (ki bu para politikasının kısa vadeli faiz kanalıyla hareket alanında), döngüsel enflasyon eğiliminin normale dönmesi için de arz sıkıntıları zaman içerisinde aşılacak. 

 

Verim eğrisinde yansıma… Teoride kısa vadeli eğilimle, uzun vadeli eğilimleri ayrıştırmak zordur. Bu bağlamda, uzun vadeli oranların düşük kaldığı konusunda bazı çekincelerimiz vardır ve enflasyon hareketinin 5 yıldan uzun vade hareketini desteklemesi çok muhtemel. Kısa vadeli faizlerin ise hareketi önemli ölçüde gerçekleştirdiğini düşünüyoruz, bu yüzden getiri eğrisindeki hareketlenmenin uzun vadeli faizlerdeki uyumla beraber sola kayma eğilimi içeren bir görüntü içinde olması muhtemel olabilir.

 

us yield curve

ABD tahvil getiri eğrisi… Kaynak: Bloomberg

 

Sonuç? Üretici enflasyonun gevşeme emareleri görmemiz, tedarik sorunlarının giderilmeye başlandığının göstergesi olacaktır. Bu aşamaya gelinmeden önce, enflasyon beklentilerinin yönetilmesi gerekliliği, döngüsel enflasyon geçiciliği teorisine olan inanç azaldığından dolayı ön planda olan olgudur. 2022 açısından ise, enflasyon düzlemi belirtiğimiz faktörlere bağlı olacak. Bu noktada ortaya çıkacak kombinasyonlarda, risk nötr oranların yükselme eğiliminde olması beklenebilecek bir durum olur. Bu da 2022 yılı içinde ilerledikçe ortaya çıkan dönüşümle %2’ye doğru hareket edebilecek bir 10 yıllık ABD tahvil faizi görebileceğimizi ima etmektedir. 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı