Parasal genişlemede sonlanma evreleri

16 Aralık’ta gerçekleşecek olan ECB toplantısı, henüz elbette faiz artırım beklentisini öne getirmeyecek, ancak PEPP’in sonlandırılması aşamasında APP tarafına olan yaklaşım ve Banka ayrışımı noktasında birkaç ipucu görmeye ihtiyacımız var.

220 kez okundu.
Parasal genişlemede sonlanma evreleri Advert

Zorlayıcı enflasyon koşulları… Enflasyon denkleminden birçok ülke ve ana bölge ekonomisi kendini ayrıştıramayan bir konumda. Nitekim, daha az şahin olması beklenen Merkez bankaları açısından da durum pek iç açıcı değil. Aslına bakılacak olursa, özellikle üretici enflasyonundaki yüklenicilik, tüketici koşullarını ve beklentilerini de işin içine dahil edecek olursak enflasyonun zorlayıcı koşullarını önümüze seriyor. Bu ortamda, özellikle Kara Avrupası açısından Covid her ne kadar bir sorun olsa da, 2022’de faiz artırımlarını ele alması muhtemel bir para otoritesi görme olasılığımız var. 16 Aralık’ta gerçekleşecek olan ECB toplantısı, henüz elbette faiz artırım beklentisini öne getirmeyecek, ancak PEPP’in sonlandırılması aşamasında APP tarafına olan yaklaşım ve Banka ayrışımı noktasında birkaç ipucu görmeye ihtiyacımız var.

 

sg2021121451127 (002)

Euro Bölgesi ve Almanya tüketici – üretici enflasyonu oranları… Kaynak: Bloomberg

 

PEPP ve APP dahilindeki dönüşüm… ECB açısından Perşembe günü gelecek açıklamalar dahilinde bakacağımız ilk olgu, PEPP programının sonlandırılması. Asıl varlık alımlarına yönelik APP alımlarına ilişkin de gelecek kırılımlarına dair ortaya konacak resim, bizim ECB’nin ne zaman faiz artırabileceğine dair çıkarımlarımız için de önemli. Ancak Lagarde’ın açıklamaları 2022 faiz artışının çok zor olduğunu gösteriyor, hatta muhtemelen gelecek sene artış olmayacak. Covid vakalarının yeniden yayılması ekonomik faaliyet üzerinde bir miktar aşağı yönlü risk oluşturuyor, ancak son aylarda enflasyondaki artışın ECB'nin politika duruşunda bir ayarlama için daha az varlık alımı noktasına götüreceğini düşünüyoruz. ECB 1,85 trilyon Euro'luk PEPP satın alma programı planlandığı gibi Mart 2022'nin sonunda sona erdirecektir.

 

APP konusunda taktiksel esneklik… ECB, şu anda ikincil olan APP tarafında ise Covid risklerini bahane ederek mevcut hızda varlık alımlarına devam edebilir. Aylık kapsam şu anda APP için 20 milyar EUR seviyesinde, bunun mevcut zeminde ya da çok geçici bir süre için biraz daha artı şekilde olması beklenebilir. Ancak APP + PEPP olarak bakarsak, net varlık alımlarının toplamda daha az gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

 

ecb asset purchases

ECB APP ve PEPP net varlım alımları kırılımları… Kaynak: Bloomberg, ECB

 

Sonuç? 2022 yılında ECB’nin toplam tahvil alımlarının kademeli olarak azaldığını göreceğiz. Ekonomideki aşağı yönlü riskler, belli dönem için yeniden kalibre edilecek dönemsel alım miktarlarına sebep olabilir. PEPP sona erip, APP birincil varlık alım programına dönüştükten sonra ECB’nin rehberliğinde APP’in azaltımı ve sonrasında faiz artışı yer edecektir. ECB’nin ekonomik anlamda Fed’in takip ettiği olgulardan, toparlanma safhasında daha geriden gelen bir alanda olduğunu biliyoruz. Buna karşın, son dönemde enflasyondaki artışın finansal koşulların dönüşümü açısından önemli ölçüde kriter oluşturduğunu düşünüyoruz. Buna karşılık; APP devam ettirildiği sürece faiz artışını konu edecek bir noktada olmayacağız. Faiz artışının 2023 içinde olması ve Aralık 2022’ye kadar APP’in devam etmesini bekliyoruz.

Kaynak Enver Erkan - Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Parasal genişlemede sonlanma evreleri
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum