FED toplantısı beklenirken piyasalarda satış dalgası da sürüyor. Altın da kaçınılmaz olarak bu satıcılı piyasadan nasibini aşağı yönlü hareket ederek alıyor. Dünkü seansa 1786 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, ABD açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin beklentileri aşarak Kasım ayında aylık bazda yüzde 0,8 artış göstermesi sonrası satış baskısına maruz kaldı. Yıllık bazda yüzde 9,6 seviyesine kadar uzanan ÜFE, FED’i sıkılaştırıcı politikalara iteceği beklentisiyle piyasalar satış baskısına maruz kaldı. Altın da bu beklentiyle 1766 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek seansın en düşük seviyesini kaydetti.  Seansı 1770 dolar/ons seviyesinden günü tamamlayan sarı maden, seansı yüzde 0,9 kayıpla tamamlamış oldu.

 

Gümüş ise altına kıyasla daha satıcılı bir günü geride bırakırken, 21,69 dolar/ons seviyesine kadar çekilere son iki buçuk ayın en düşük seviyesini kaydetti. Seansı 21,95 dolar/onstan tamamlayarak önceki güne kıyasla hanesine yüzde 1,7 kayıp yazmış oldu.

 

Platin de dünkü satıcılı seanstan payına düşeni alırken, 914 dolar/onstan tamamladığı günde hanesine yüzde 1 kayıp yazmış oldu.

 

Paladyum aşağı yönlü rallisini sürdürürken, dünkü seansta 1575 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek 2020 Mart ayından beri kaydettiği en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. Seansı 1618 dolar/ons seviyesinden tamamlarken, yüzde 3,6 kayıpla günü tamamladı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinin dünya fiyatlarına yakınsarken, gün içinde işlemler ortalama bir hacimle yaşandı. Toplamda 1.574 kg altın, 1.598 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

 

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı