Kestanenin çabuk yorulan zayıf kişiler için enerji deposu olduğunu dile getiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, “Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, düşük oranda yağ ve çeşitli mineral maddeler içeriyor. 100 gram kavrulmuş kestane 5 gram da lif içeriyor. Aşırı tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilen kestaneyi dikkatli tüketmek gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.  

 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, “Sakinleştirici özelliği olan kestane depresyon ve strese de iyi geliyor. B1 ve B2 vitamini deposu kestane, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastaları için kaliteli bir besin kaynağı oluyor. Erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağlayan kestane tam bir bağırsak dostu. Yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilen kestane kan basıncını düzenleyerek kan dolaşımını da hızlandırıyor.” dedi.

 

 

Sayar, 3 tane kestane 1 dilim ekmek yerine geçtiği için porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya neden olabileceğini dile getirdi.

 

Kestanede basit karbonhidratlara oranla çok daha yavaş emilen kompleks karbonhidratların bulunduğunu açıklayan Sayar, “Yine de yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gerekiyor. Enerjisi fazla olduğu için yoğun kondisyon gerektiren aktivitelerden önce ve ara öğünlerde tüketilebilir. Hem tok tutan hem de ishali önleyen haşlama kestane 15 gramdır ve 25 kalori içerir. Akşam ara öğünde 5 ila 6 tane kestane tüketilecekse yemekte ekmek, çorba, pilav gibi karbonhidratı yoğun yemekler sınırlandırılabilir veya tüketilmeyebilir.” bilgisini verdi.

 

AZI KARAR, ÇOĞU ZARAR

Aşırı kestane tüketiminin aynı zamanda şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi bazı sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Sayar, sözlerini şöyle sonlandırdı;

 

“Özellikle diyet yapanlar ve karaciğer yağlanması olan bireyler kestaneyi oldukça dikkatli tüketmeli. Soğuk kış günlerinde 200-220 derecede ısıda 10 ila 15 dakika süreyle fırına verilerek hazırlanabilen kestaneden kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılıyor. Aşırı kestane tüketimi ve kestaneyi şekerle birleştiren tatlıların fazla tüketimi kilo almanıza sebep olabilir. Şeker ve tansiyon hastaları da kan şekerinde dalgalanmalara yol açtığı için fazla tüketimden kaçınmalıdır.”


Hibya Haber Ajansı