Yeni dönem

TL mevduatı özendirici tedbirlerin açıklanmasının ardından TL’de çok hızlı bir güçlenme yaşanması ile borsa’da bütün stratejilerin yeniden yapılanma ihtiyacı duymuştur.

235 kez okundu.
Yeni dönem Advert

TL mevduatı özendirici tedbirlerin açıklanmasının ardından TL’de çok hızlı bir güçlenme yaşanması ile borsa’da bütün stratejilerin yeniden yapılanma ihtiyacı duymuştur. Güçlü dolar konseptinin yarattığı , şirketlerin kurdaki artışa negatif yönlü hassasiyetlerinin azalması ve arz talep dengesizliğinden yararlanmaları sonucunda , Kura karşı duyarlı üretim ve satış yapan hisselerin tercih edilmesi stratejisinden vazgeçilmiş, bunun yerine ; TL varlıklı şirketlere ve temettü şirketlerine yöneldik. Büyüme odaklı, toparlanma sürecinde daha zayıf kalan Banka , Telekom, perakende hisselerinin ve Bes’e katkının artmasından dolayı sigortacılık sektörüne yönelim stratejisine geçilmek durumu doğmuştur. Öneri listemizi oynaklık ve çeşitlilik üzerinden giderek geniş tutmaya devam etmekteyiz. Mevcut durumda tercihlerimiz ; BIMAS – MGROS – EKGYO, YKBNK, AKBNK, GARAN, ANHYT, THYAO, EREGLİ, KRDMD , VESBE, DOAS ,TOASO, TTRAK ve TTKOM’dan oluşmaktadır. Petro kimya şirketleri ile yeni dönemle ilgili görüşmeler yaptıktan sonra güncelleme yapabiliriz. Yerel para cinsinden tasarrufları teşvik amacıyla açıklanan tedbirler , Kurda yeni denge düzeyi oluşana kadar yabancı ilgisi ve borsanın alternatif getiri arayışındaki yatırımların tercih nedeni olma sürecinde ivme kaybı görebiliriz. Mevcut 1805 seviyesine göre 1750- 1800 bandında tutunan bir endeks ve yılın ilk çeyreğinde 1950- 2150 bandına yönelim olabilir. 2022’de global riskler olarak ; 2022’de riskler olarak ; Hızlı parasal sıkılaştırma, Yüksek enflasyon, Yeni pandemi varyantları, Jeopolitik riskler Çinde ekonomik yavaşlamayı görmekteyiz. 2022 yılında , finansal şartların sıkılaşacağı ve maliye politikalarının daha az genişlemeci olacağı bir dönem olmasını, Enflasyon temasının önümüzdeki iki çeyrekte de gündemde kalmaya devam edeceğini düşünmekteyiz. BİST ile dolar kuru arasında korelasyon %98 seviyesine çıkmıştı, kurdaki artışla bist’in rekabeti ya da korelasyonun yüksekliği bu seviyede süreklilik içeremezdi zaten. GOÜ çarpanlarına göre yüksek iskontolu olduğumuzda da yabancı ilgisi sınırlı dolarla yüksek korelasyondan dolayı yerli ilgisi yüksekti. Açıklanan TL’yi destekleyici tedbirler sayesinden de dolar/tl kurunun 18’lerden 11,50’lere kadar gerilediğini görmekteyiz. Kurdaki gerileme GOÜ çarpanlarına göre yüksek iskontonunda azalmasına yardımcı oldu. Yüksek enflasyon ve cds primleri buradaki ana sorun olarak gözüküyor. Kurda stabilizasyon, enflasyonda gerileme ve cds’lerde yeniden 400’lü seviyelerin görülmesi iskontonun geçmiş yıllara yaklaşmasını olabilir. Mevcut ekonomi konseptinin devamı neticesinde kurun 12 seviyenin altında seyretmesi ve global gelişmelerinde özellikle Omicron vakalarında hastaneye kaldırılma oranının delta varyantına göre %60- 70 daha düşük olması risk iştahını destekleyecektir ve ons altının da 1860 seviyesinin geçmesini beklememiz neticesinde 750- 800 bandında bir gram altın beklentimizin oluşmasına neden vermektedir.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde çoğunlukla yükseldi.

Japonya'da tüketici enflasyonu Kasım ayında hızlandı. Taze gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artarak Şubat 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktıEkonomistler, Ekim ayında yüzde 0,1 olan çekirdek enflasyonun Kasım ayında yüzde 0,4 olmasını bekliyorlardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, büyüme ile cari fazla arasındaki pozitif korelasyonu sağlayarak önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yüksek büyüme-düşük cari açık hedefiyle yoluna devam edeceğinin altını çizdi.

Nebati, “Modelimiz, yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah sisteminin toplumun tamamına yansıtıldığı bir modeldir” dedi.

SPK, Türkiye İş Bankası AŞ'nin 5 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), A1 Girişim Sermayesi'nin sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek paylarına ilişkin ihraç belgesini onayladı.

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi Fibabanka (1) No'lu Varlık Finansman Fonu'nun 1 milyar 500 milyon lira tutarındaki varlığa dayalı menkul kıymet ihracı başvurusunu da onaylayan Kurul, Diriteks Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin 3 kişiye toplam 1 milyon 751 bin 608 lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Kurul, Saray Matbaacılık Kâğıtçılık Kırtasiyecilik Ticaret ve Sanayi AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde tanımlanan işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı fiilinde sorumluluğu bulunan 30 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Hava-İş Sendikası, Türk Hava Yolları(THY) ile 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Ücret Zamları konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi

ABD Başkanı Biden, zorla çalıştırma yolu ile üretim yapıldığı endişeleri ile Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden malların ABD'ye ithalatını yasaklayan yasayı imzaladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD ve müttefiklerinin RusyaUkrayna sınırındaki tansiyonu yükselttiğine dair açıklamasına yanıt vererek, “Rusya ile Ukrayna sınırında gördüğümüz tek saldırganlık Rusların askeri yığınağı” dedi.

Japonya'da Başbakan Fumio Kishida liderliğindeki kabine, 1 Nisan 2022'de başlayacak mali yıl için hazırlanan 940 milyar dolar büyüklüğündeki bütçeye onay verdi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın 2025 mali yılında faiz dışı bütçe fazlası verme amacına bağlı olmaya devam ettiğini ve mali reform çabalarının sürdürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yurt dışında piyasaların tatil olduğu günde, yurt içinde de öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Yeni dönem
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum