'Türkiye’nin 5 temel sorunu var'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin 5 temel sorununu çözersek Türkiye’nin çok ciddi bir sıçramayı gerçekleştireceğine inanıyoruz” dedi.

1116 kez okundu.
'Türkiye’nin 5 temel sorunu var' Advert

TÜSİAD’ın “Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma Toplantıları” programının bugünkü konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, “Biz Türkiye’nin 5 temel sorunu olduğunu düşünüyoruz. Bu 5 temel sorunu çözersek Türkiye’nin çok ciddi bir sıçramayı gerçekleştireceğine inanıyoruz” diyerek sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraları:

 

“1’incisi hukuk düzeni anayasa. 2’incisi dış politikamız. 3’ncüsü ekonomimiz kan kaybeden gelip bir yere sıkışan ekonomi tablosuyla karşı karışayız. 4’üncüsü eğitim sistemimiz ve 5’incisi de toplumsal barışımız, dinamitlenen toplumsal barışımız. Bu 5 sorunu çözersek Türkiye önemli aşamayı kat etmiş olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim koalisyon öncesi 14 ilke açıkladık. 14 ilkeden yola çıkarak bu 5 temel sorunu yine gündeme getirdik. Bu sorunları Türkiye çözmek zorundadır.”

 

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

HSYK

 

“Hukuk düzenini sağlamak için yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayacağız. İşe hukuk fakültelerinden başlamamız gerekiyor. İyi hukukçu yetiştirmemiz lazım. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu 2’ye ayıracağız. Hakimler Yüksek Kurulu, Savcılar Yüksek Kurulu olacak. Adalet Bakanı Müsteşarı ve Adalet Bakanı kesinlikle burada yer almayacak. Yani siyasi iktidarın gölgesi bağımsız yargının üstüne düşmeyecek.”

 

Siyasi ahlak yasası

 

“En çok ihtiyaç duyduğumuz siyasi ahlak. Eğer siyaseti kirlilikten arındırmazsak, ahlaki ilkeleri yani etik değerleri güçlü kılmazsak emin olun bu ülkede hiçbir şey olmaz. Bizim amaçlarımızdan birisi ilk bir yıl içinde kesinlikle siyasi ahlak yasası çıkarmaktır. Siyasette etik kuralları ortaya koymaktır. Bu olmadığı taktirde Türkiye’de değişen bir şey olmaz. Letonya’da bir alışveriş merkezinin çatısı çöktü diye bakan istifa ediyor. Norveç’te terör eyleminde Norveçliler öldü, Adalet Bakanı istifa etti. Kendilerini siyasi sorumlu olarak görüyorlar. Biz de siyasi sorumluluk yok. Yetki var; ama sorumluluk yok. Herkes kendisini Cumhurbaşkanı gibi sorumsuz addediyor.”

 

Medya

 

“Değerli arkadaşlar hukukun üstünlüğü içinde medya özgürlüğünün ayrı bir yeri vardır. Bütün demokrasilerde yasama, yargı yürütme bir de dördüncü güç olarak medya var. Biz de medyanın gücü sınırlandı. 1’incisi medya patronunun üzerine baskılar kuruldu, cezalar yağmur gibi yağdı. 2’nci aşama gazetecilerin görevlerine son verildi. 3’üncü aşama gazeteciler ölümle tehdit edildi. 4’üncü aşama doğrudan doğruya gazetelerin kendisi milletvekili gözetiminde ve eşliğinde basıldı. Bütün dünyayı kendimize güldürüyoruz. Böyle bir şey olamaz. Her gittiğim toplantıda söylüyorum. Politikacıların alkıştan çok eleştiriye ihtiyacı vardır.”

 

Dış politika

 

“Dış politika ikinci sorun alanımız. Sayın Davutoğlu koalisyon görüşmelerinde geldiğinde ve en son kendisini ziyaretimde de söyledim; Türkiye’nin dış politikasının 180 derece değişmesi lazım. Dış politika milli olmak zorundadır.”

 

Merkez Bankası

 

“Sıcak siyaset ekonomiye doğrudan müdahale etmez. Türkiye geldi ekonomide orta gelir, orta teknolojinin içinde kendini buldu. Bu şekilde bunu aşmak mümkün değildir. Orta gelir tuzağını aşmak istiyorsanız, yeni politikalar yapmak zorundasınız.

 

Bunu nasıl yaparız, size anlatayım. Önce şu Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sağlayacağız. İtibarsız bir Merkez Bankası’nın alacağı hiçbir karara dünya saygı duymaz.”

 

Vergi denetimi

 

“Vergi denetiminin siyasi iktidar tarafından bir sopa olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Siyasi sizden üretim ister, sizin önünüzü açmak ister. Bir sopa olarak vergi denetiminin kullanılması demokrasimizin en büyük sorunlarından biridir. Beni ilgilendiren hangi görüşten olursa olsun, üretimdir.”

 

Öğretmenler

 

“Çağdaş ülkelerdeki üniversiteler hangi koşullarda eğitim veriyorsa, onu getireceğiz. Öğretmeni toplumun lideri yapacağız. Bütün harcamalardan kısacağız, eğitime önem vereceğiz. Siyasetin bir de gelecek ufkunun olması lazım. Okul aile birlikleri, kesinlikle yeni bir yasa getireceğiz, anneler okul aile birliklerinin kesin üyesi olacaklar. Okul aile birliklerine yasal kimlik vereceğiz, anne okul yönetiminde söz sahibi olsun.”

 

Toplumsal barış

 

“Beşinci sorun alanımız toplumsal barıış. Türkiye 30 yıldır bir sorunu aşamadı. Adına terör deyin ne derseniz deyin. Bu sorunun anahtarının özgürlük ve demokraside yattığını söyleyen genel başkanım. Bu sorunun çözümünde temel 4 ilke vardır.

 

Biz geçen yasama yıllarında ana muhalefet partisiydik, ama bu sorunu diğer ülkeler nasıl çözmüşler diye diğer ülkelere heyet gönderdik. Ama bunu yapması gereken o dönemin iktidarıydı. Eğitim sorunu için Finlandiya’dan eğitim reformunu yapan bakanı davet ettik. Eğitim sisteminde reform yaptık, milli gelir 40 bin dolara çıktı dedi.

 

Ben size şu sözü verebilirim. Bu sorunu çözecek olan parti biziz. Cumhuriyet Halk Partisidir. Bu ülkeyi kuran Cumhuriyet halk partisidir. Bizim üç tehlikeli fay hattımız üzerine hükümeti kurdular. Etnik kimlik savaşarak siyasi kimlik kurarsanız, ayrışma yaparsınız. Toplumu komşusunu sorgular hale getirdiler. Siyasetin gerginlik alanı olmaması lazım.”

 

 

Kaynak:İMC 

'Türkiye 5 temel sorunu var CHP MHP HDP
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum