Enflasyon, getiri eğrisi ve küresel sıkılaşma beklentileri

UST'ler, trader'ların Fed'in 2022'de faiz oranlarını en az üç kez artırabileceği yönündeki beklentileri yansıtan bir fiyatlama gerçekleştiriyor.

208 kez okundu.
Enflasyon, getiri eğrisi ve küresel sıkılaşma beklentileri Advert

UST'ler, trader'ların Fed'in 2022'de faiz oranlarını en az üç kez artırabileceği yönündeki beklentileri yansıtan bir fiyatlama gerçekleştiriyor. Genel gösterge getirileri 0-4bps daha yüksek bir seviyede kapanırken, eğri dikleşti (yani, Fed oranı artışlarına yönelik beklentilerle tutarlı). UST 2Y getirisi neredeyse değişmeden %0,76'da sabitlenirken, çok izlenen 10Y getirisi %1,66'da. Enflasyon ve hızlandırılmış Fed sıkılaştırma konusundaki endişeler, omikron değişkeni endişelerine ağır bastı. Fed’in üç defanın üzerinde faiz artırımına gitme beklentisi durumunda teorik olarak faizlerin %2 bandını aştığını göreceğiz. Federal fonlama oranını biz 2022 için üç faiz artışıyla %0,75, 2023’te de benzer şekilde üç artırım ile %1,50’de öngörüyoruz. Bugün Aralık ayı özel sektör istihdamı ve ardından FOMC toplantı tutanaklarına odaklanacağız. Tutanaklarda enflasyona ilişkin öngörüler ve üyelerin buna bakış açılarına bakacağız. Fed’in varlık alımlarını bitirme zamanlaması Mart 2022 olarak takvimde, bilançoya daha hızlı müdahale ise fiyatlamalara ekstra getirecektir.

Şimdi bu ortamda faiz makasları ve enflasyon/sıkılaşma beklentilerinin satın alınması bakımından Hazine ve Eurodollar getiri eğrilerini ele alacağız. Alman tahvil faizlerinin hzılı bir yükselişini izledik ve spreadin daraldığını gösterdi. Bu nedenden dolayı EUR, USD’ye karşı desteklendi. Ancak olaya ülkelerin kriz potansiyelleri, enflasyon seviyeleri ve agresif sıkılaşma parametreleri üzerinden bakacak olursak ABD getirileri, hem daha yavaş sıkılaşacak ve daha fazla yavaşlama riski taşıyan Euro Bölgesi getirilerinden, hem de RRR indirimlerini zorlayıp piyasayı açmaya uğraşan Çin getirilerinden uzaklaşıp arayı açacaktır. ABD’nin kendi getiri eğrisinde ise 2-10 yıl spreadi üzerinden uzak vadeli tarafta hareketlenmeyi izliyoruz, enflasyonun genele yayılma ve erken başlayacak sıkılaşma döngüsü 10 ve 30 yıllık tarafta yükseliş baskısını artırabilir. 10 yıllıklar çok kritik bölgede, %1,70-75 aralığını aşması durumunda piyasalar rahatsız olabilir.

Oynaklık göstergeleri rekor seviyelere yakın seyrederken, Pazartesi günü beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından lira halen oldukça dagalı seyrediyor. Tahvil faizleri ve nominal faizler arasındaki makas açık, piyasa bazlı borçlanma maliyetlerindeki yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Enflasyon beklentilerindeki bozulmayı, özellikle son dinamikler eşiğinde kur hareketinin tetiklediği Aralık enflasyonunun ilerleyen aylarda da daha da yükselmesine bağlı olarak izleyeceğiz. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta yaptığı açıklamadan bu yana lirada güçlü bir yükselişe yol açan para birimini destekleme planının uzun vadede işlerliği olgusuna da bakacağız, çünkü gördüğümüz kadarıyla piyasa oynaklık dereceleri fiyat istikrarına yardımcı olan bir görüntü henüz çizmiyor. Liranın reel getiri dezavantajı, özellikle Aralık ayı enflasyon verilerinin gelişen piyasalar arasında reel getirileri en düşük seviyeye getirmesinin ardından Türk parasını küresel risk iştahındaki dalgalanmalara karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Enflasyon getiri eğrisi ve küresel sıkılaşma beklentileri
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum