Her 3 kadından 1’inde görülen miyomların hepsi kısırlığa (infertilite) neden olmaz ve ameliyata gerek yoktur. "Hangi miyomlar tehlikelidir ve kısırlığa neden olabilir? Hangi miyomların hamile kalmadan önce alınması gerekir?” gibi... merak edilen soruların cevabını Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ulaş açıkladı.
Miyom Nedir?
Miyom rahimin kas tabakasının normalden fazla büyümesi olarak tanımlanabilir. Miyomların neden ortaya çıktığı tam olarak anlaşılamamış olsa da, genetik yatkınlık ve östrojen en önemli oluş mekanizmalarından biridir. Ailesinde miyom olanlarda miyom daha sık görülür. Miyomların östrojen bağımlı bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz Ulaş, miyomların gebelik gibi östrojenin yükseldiği durumlarda büyüdüğünü, menopozda ise küçüldüğünü belirtti.
Miyom Çeşitleri;
Miyomlar yerleşim yerine göre 3 gruba ayrılır. İntramural miyom, submüköz miyom ve subseröz miyom.
İntramural miyom, rahmin kas tabakasına yani miyometriuma yerleşmiş olan miyomlara verilen tanımlamadır. İntramural miyomlar belirti vermeyeceği gibi, adet düzensizliği, aşırı adet kanaması gibi belirtilere neden olabilir.
Submüköz miyom, rahimin iç duvarından kaynaklanan miyomlardır. Submuköz miyomlar kaviteye doğru büyür. Submüköz miyomlar belirti vermeyebilir veya adet düzensizliği, adet dışı kanama, adet kanamasının yoğun ve uzun geçmesine neden olabilir.
Subseröz miyomlar, rahimin dış tabakasından köken alan miyomlardır. Subseröz miyomlar adet düzensizliğine genellikle neden olmaz. Büyük boyutlara ulaşırsa komşu organlara bası yaparak belirti verir.
Miyomlar Kısırlığa Neden Olur mu?
Uzun süre miyomların kısırlık yapmadığına inanıldı, ancak son yapılan çalışmalarda rahim duvarı ile ilişkisi olan miyomların kısırlığa neden olabileceği gösterildi. Prof. Dr. Deniz Ulaş, özellikle bebeğin yerleşeceği yer olan endometriyuma bası yapan büyük intramural miyomların ve boyutu ne olursa olsun submüköz miyomların hem kısırlığa hem de düşük, erken doğum gibi olumsuz gebelik sonuçlarına neden olabileceğinin altını çizdi.
Hangi Miyomlar Ameliyat Edilmelidir?
Gebelik planlayan veya kısırlık tedavisine başlanacak bir kadında rahim duvarının mutlaka ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Deniz Ulaş, aşağıdaki durumlarda miyomların ameliyatla alınması gerektiğini belirtti.Submuköz miyom varsa;kaviteye bası yapan 3-4 cm’den büyük intramural miyom varsa ve hasta çocuk istiyorsa gebelik öncesi miyomlar ameliyat edilmelidir.Subseröz miyomların kısırlık veya kötü gebelik sonuçları ile ilişkisi olmadığı için gebelik öncesi alınmasına gerek yoktur.
Prof. Dr. Deniz Ulaş, “Çocuk planlamayan bir kadında kanama, kasık ağrısı gibi miyom belirtileri kadının hayat kalitesini bozuyorsa ve ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa veya kısa süre içinde miyomda hızlı büyüme saptanırsa kanser riskini ekarte etmek için miyomların ameliyatla alınması gerekir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sonuç olarak bazı miyom tiplerinin gebelik üzerine olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan bir kadının hiçbir şikâyeti olmasa bile miyom yönünden mutlaka muayene olması ve ameliyat gerektiren miyomu varsa, ameliyat olduktan sonra gebe kalması en doğru yaklaşım olacaktır.
Hibya Haber Ajansı