Boeing dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı

2021 yılı dördüncü çeyrek

Çin’de kaydedilen ilerlemeyle birlikte 737 MAX’ın küresel düzeyde hizmete dönüşü devam etti.Gelirler 14,8 milyar dolar, faaliyet nakit akışı 0,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.787 programında 3,5 milyar dolar değerinde nakdi olmayan vergi öncesi masraf kaydedilirken, teslimatların devamı için gerekli aksiyonlara ağırlık verildi. GKGMİ hisse başına zarar -7,02 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı -7,69 dolar olarak gerçekleşti.

2021 yılı

Gelirler 62,3 milyar dolar, faaliyet nakit akışı -3,4 milyar dolar, nakit ve satılabilir senetler ise 16,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.GKGMİ hisse başına zarar -7,15 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı -9,14 dolar olarak gerçekleşti. 535 yeni ticari uçak siparişiyle birlikte toplam rezerv 377 milyar dolara ulaştı. Güvenlik, kalite ve operasyonel istikrara odaklanıldı. Boeing, dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre; gelirler, ticari uçaklardaki yüksek hacmin ve düşük savunma gelirlerinin yansımasıyla 14,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Düşük seyreden masraflar ve ticari uçaklardaki artan hacmin etkisiyle GKGMİ hisse başına zarar -7,02 dolar, GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı ise -7,69 dolar olarak gerçekleşti (Tablo 1). Boeing, bu çeyrekte, 0,7 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı kaydetti.  Boeing Başkan ve CEO’su David Calhoun, ”Bizim için yeniden yapılandırma yılı olan 2021 boyunca birçok zorluğun üstesinden gelmeyi başardık; ticari, savunma ve satış sonrası hizmetler portföyümüzde önemli dönüm noktalarına ulaştık. 737 MAX uçaklarının hem üretim hem de teslimat rakamlarında artış kaydederken, bu uçakların neredeyse tüm küresel pazarlarda güvenli bir şekilde hizmete dönüşünü gerçekleştirdik. Ticari pazarda dikkat çekici bir toparlanma yaşanırken, rekor seviyede kargo uçağı satışlarıyla birlikte ticari uçak siparişinde yüksek sayılara ulaştık. Ayrıca, dördüncü çeyrekte yeniden pozitif nakit akışı sağlamaya başladık. Üretim sistemimizdeki her bir uçağımızın detaylı şartnamemize tam uyum sağlaması için 787 programındaki kapsamlı çalışma ve çabalarımız sayesinde kısa sürede sonuç almaya başladık. İstikrar ve öngörülebilirlik getiren bu yaklaşımımız, uzun vadede bize talep olarak yansıyacak. Boeing olarak; müşterilerimize, insanımıza ve sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yaptığımızın bilinciyle, güvenlik ve kaliteye odaklanmaya devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı; ticari uçaklardaki artan hacim, yüksek düzeyde alınan ön ödemeler ve düşük giderlerin yansımasıyla iyileşme göstererek 0,7 milyar dolarak olarak gerçekleşti.Çeyrek başında 20 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, faaliyet nakit akışıyla kısmen dengelenen borç ödemelerinin etkisiyle çeyrek sonunda 16,2 milyar dolara düştü. Çeyrek başında 62,4 milyar dolar olan borç, vadeli bir borcun ön ödemesinin yapılması ve vadesi gelen borçların ödenmesiyle 58,1 milyar dolara düştü. Çeyrek sonu toplam şirket rezervi, 377 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticari uçaklar  

Ticari Uçaklar dördüncü çeyrek geliri, düşük sayıda geniş gövdeli uçak teslimatı ve tercih edilmeyen satış karması ile kısmen dengelenen yüksek sayıda 737 teslimatı sonucunda 4,8 milyar dolara yükseldi. 787 programından kaynaklanan masraflar, dördüncü çeyrek faaliyet kazanç oranına yansıdı. Boeing, 737 MAX’ın tüm dünyada güvenli bir şekilde hizmete dönüşünde ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Çin Sivil Havacılık İdaresi, Aralık ayında yayınladığı uçuşa elverişlilik direktifiyle ülkede faaliyet gösteren havayolu şirketlerine, filolarını işletmeyi sürdürmeleri için yapmaları gereken değişiklikleri iletti. ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) 2020 yılı Kasım ayında 737 MAX uçuşlarına onay vermesinden bu yana 300,000’in üzerinde ticari uçuş gerçekleştirildi ve 737 MAX filosu, 24 Ocak 2022 itibariyle yüzde 99’un üzerinde güvenilirlik oranı kaydetti.  737 programı altında şu anda ayda 26 uçak üretiliyor. Bu oranın 2022 başında ayda 31 uçak seviyesine çıkarılması doğrultusunda ilerleme sağlanırken, Boeing, üretim oranını daha da artırmanın zamanlamasına ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Boeing, mevcut 787 uçaklarını gözden geçirip düzeltmeyi sürdürürken, teslimatların yeniden başlaması için gerekli aksiyonlara ilişkin FAA ile detaylı görüşmelere devam ediyor. Şirket, dördüncü çeyrekte, bu faaliyetlerin beklenenden uzun süreceğini, bu durumun da teslimat tarihlerinde ve ilgili müşteri karşılıklarında daha fazla gecikmeye sebep olabileceği tespitinde bulundu. Bu doğrultuda, Ticari Uçaklar, 787 programında 3,5 milyar dolar değerinde nakdi olmayan vergi önce masraf kaydetti. Bu program altındaki uçak üretim oranı, teslimatların yeniden başlamasına kadar çok düşük seyretmeye devam edecek ve bu oranın zaman içinde kademeli bir şekilde ayda 5 uçak seviyesine dönmesi bekleniyor. Boeing, 787 programındaki olağandışı maliyetlerin yaklaşık 2 milyar dolara (bu çeyrekte kaydedilen 285 milyon dolar dâhil) ulaşacağını ve bu maliyetlerin büyük bir kısmının 2023 yılı sonuna kadar ortaya çıkacağını öngörüyor. Ticari Uçaklar, dördüncü çeyrekte 164 737 MAX ve 24 kargo uçağı siparişi alırken, 99 uçağın teslimatını tamamladı. Ticari Uçaklar rezervinde 297 milyar değerinde 4.200’ün üzerinde uçak bulunmaktadır. 

Savunma, uzay ve güvenlik

Düşük iş hacmiyle beraber KC-46 tanker programına ait 402 milyon dolar tutarındaki vergi öncesi ödemenin dâhil olduğu olumu seyretmeyen portföy performansı nedeniyle, Savunma, Uzay ve Güvenlik dördündü çeyrek geliri 5,9 milyar dolara, dördüncü çeyrek faaliyet kazanç oranı ise yüzde -4,4’e düştü.Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik, bu çeyrekte, ABD Ordusu Özel Operasyonlar Komutanlığı’ndan 6 adet MH-47G Block II Chinook helikopter siparişi aldı. Ayrıca, İngiltere Savunma Bakanlığı ile olan Geleceğin Lojistik Bilgi Hizmetleri kontratını uzatırken, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri ile havadan erken uyarı ve kontrol sistemi modernizasyonu sözleşmesinin yanı sıra özel uzay programları için birçok sözleşme imzaladı. Savunma Uzay ve Güvenlik, ayrıca, MQ-25 insansız tanker uçağının ilk taşıyıcı testini tamamladı ve ikinci Loyal Wingman insansız hava aracının uçuş testlerine başladı. Savunma, Uzay ve Güvenlik rezervi, yüzde 33’ü ABD dışındaki müşterilerden gelen siparişler olmak üzere 60 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Satış sonrası hizmetler

Özellikle ticari satış sonrası hizmetlerdeki yüksek hacmin ve tercih edilen satış karmasının sonucu olarak, Satış Sonrası Hizmetler dördüncü çeyrek geliri 4,3 milyar dolara, dördüncü çeyrek faaliyet kazanç oranı da yüzde 9,3’e yükseldi. Faaliyet kazancı, 220 milyon dolar değerindeki envanter kaybından olumsuz etkilendi. Satış Sonrası Hizmetler, bu çeyrekte, ABD Deniz Piyadeleri ile V-22 performansa dayalı lojistik, ABD Donanması ile F/A-18 iniş takımı onarım, İngiltere Savunma Bakanlığı ile de Apachi helikopterleri eğitimi ve destek hizmetleri sözleşmeleri imzaladı. Satış Sonrası Hizmetler, ayrıca, ellinci 767-300 dönüştürülmüş kargo uçağı teslimatını gerçekleştirdi. Boeing Capital’in çeyrek sonundaki net portföy dengesi 1,7 milyar dolar oldu. Diğer dağıtılmamış kalemler ve mahsuplaşmalardan kaynaklanan gelir ve kazançlardaki değişim, temel olarak, dağıtımların zamanlamasından ötürü gerçekleşti. Ayrıca, Boeing ile ABD Adalet Bakanlığı arasında 2020 yılında varılan anlaşmadan doğan 744 milyon dolar tutarındaki ödeme, diğer dağıtılmamış kalemler ve mahsuplaşmalara zarar olarak yansıdı. 2021 yılı dördüncü çeyrek efektif vergi oranı, büyük oranda, 2020 yılı dördüncü çeyreğine göre daha düşük tespit edilen ödenek ücretinden kaynaklanan yüksek gelir vergi indirimini yansıtmaktadır.  


Hibya Haber Ajansı