Çin’de açıklanan veriler ekonomideki yavaşlama momentumunun devam ettiğini gösteriyor. Hafta sonu açıklanan resmi ve özel sektör imalat PMI verileri sırasıyla 50,1 ve 49,1 seviyelerine geriledi. Özel sektör verisi, KOBİ’leri de içinde daha fazla ağırlıklandırması bakımından ekonominin daralma momentumunun tabana yayıldığını gösterdiğinden, daha önemli görünüyor. Kış Olimpiyatları öncesinde hava kirliliğinin azaltılması için bazı fabrikaların üretiminin durdurulmasının da aylık yavaşlamada etkin olabileceği düşünülüyor. Bugün itibariyle de Kaplan Yılı nedeniyle Çin’in tatile girmesi söz konusu..
Omicron dalgasının büyüme, tedarik zinciri, dış talep yavaşlaması ve fiyat görünümü üzerindeki etkilerinin şu anda daha çok artan Covid vakaları ile tedbirlerin sıkılaşması, krizdeki emlak piyasası ve KOBİ’lerin faaliyetlerinin azalması üzerinden ekonomiye soğuma etkisini gözlemliyoruz. Hizmet ve inşaat sektörü taraflarında da Covid’in etkisi ve piyasa koşulları zorluğundan ötürü kısmi yavaşlama görülmekte.
Tedarik zincirlerinin senkronize etkisini ele aldığımızda, bunun düzelmesinin daha uzun süreli olacağı anlaşılıyor. Mevcut Omicron varyantının yeni belirsizlikler yaratmasıyla birlikte, COVID-19 aksamaların sürmesinde önemli bir faktör olsa da, tek faktör bu değil. Pandeminin ötesinde önemli kapasite, lojistik ve işgücü zorlukları da var. Talep G4 dengede kalmış gibi görünse de, COVID-19 koşulları kötüleştikçe üretim daha fazla kesintiye uğruyor. Söz konusu durum hammadde fiyat enflasyonunu da etkilemekte.
PBOC, küçük ölçekli firmaların kredi koşullarını gevşetmek ve bunun üzerinden büyümeye destek verme amaçlı olarak faizleri indirmeye devam edecektir. Çin’in genişlettiği likidite koşulları Fed ile olan ayrışmayı derinleştiriyor. Yuanın değer kaybetmesi, Çin ile ABD arasındaki gergin ticaret ilişkilerine yardımcı olmayacaktır.
Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı