“Piyasa agresif Fed beklentisiyle hareketlendi

Fed’in enflasyonla mücadele konusunda agresif bir tutum izleyeceği endişesi geride bıraktığımız hafta risk iştahını önemli ölçüde düşürdü. Aralık ayındaki Fed projeksiyonlarında bu yıla ilişkin 3 faiz artırımı öngörülürken, şu anki durumda 4 veya daha fazla faiz artırma durumu ana senaryo haline geldi. Piyasada hala kaç faiz artırımı yapılacağı ve Mart ayında 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı faiz artırılacağı sorusu hala yanıtlanabilmiş değil.

“ABD – Rusya gerilimi”

Rusya – Ukrayna arasındaki gerilim güncelliğini korudu. Pentagon’un açıklamasına göre Rusya, Ukrayna sınırına askeri sevkiyatlarını sürdürüyor. Diyalog seçeneğini ön planda tuttuğunu belirten ABD yetkilileri, Avrupa liderleriyle birlikte çözüm arayışını sürdürüyor. İki ülke arasındaki gerilim son dönemde petrol fiyatlarını da yukarı çeken faktörlerden oldu.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“ABD istihdamında Omicron etkisi sürebilir

ABD istihdamı pandemi öncesi seviyelerin altında seyretmeye devam ediyor. Omicron varyantı ile birlikte Kasım ayından itibaren istihdam artışında sert düşüş yaşandı. Son iki aylık istihdam artışı 205 binin altında seyretti. Fed’in enflasyonla mücadele ederken zayıf kanadının istihdam olması söz konusu. Dolayısıyla bu hafta açıklanacak veriler yakında takip edilecek.

Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi için 155 bin civarında bir beklenti söz konusu. İşsizlik oranının 3,9% olarak kalması beklenirken, ortalama saatlik kazançların bir önceki aya göre 0,5% artmış olduğu tahmin ediliyor.

Cuma günü öncesi, hafta ortasında ADP’nin açıklayacağı tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Bu veri için beklenti 208 bin civarında bulunuyor. Önceki ay 807 bin artış açıklaması yapılmıştı.

ABD’de istihdam verilerinin yanı sıra hafta boyunca imalat ve hizmet sektörlerinin hareketliliğine ilişkin veriler de takip edilecek. Pazartesi günü Chicago PMI, Salı günü ISM İmalat PMI, Perşembe günü ise ISM Hizmet PMI verileri takip izlenecek.

“İngiltere Merkez Bankası’nda faiz artırım beklentisi”

İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü sona erecek toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı ilan etmesi bekleniyor. Ada ülkesinde enflasyon beklenenden hızlı yükselirken, 2 yıl öncesine göre yükselen işsizlik soru işareti oluşturuyor. Başkan Bailey’nin önceki günlerde yaptığı açıklamada, bilançonun daraltılması için 0,5% faiz oranını işaret ettiği görülmüştü. Dolayısıyla olası bir faiz artırımı durumunda Mart ayında buna yönelik çalışmaları başlaması söz konusu olabilir.

“Avrupa Merkez Bankası’nda sürpriz beklenmiyor”

İngiltere Merkez Bankası’nın tersine, Avrupa Merkez Bankası’nın politikalarında değişiklik beklenmiyor. Banka’nın 2022 yılının ilerleyen dönemlerinde adım atma ihtimali söz konusu olabilir. Ancak Perşembe günü gerçekleşecek beyanatta herhangi bir politika değişikliği açıklaması beklenmiyor. Beyanattan bir gün önce, Euro Bölgesi için öncü enflasyon verisi takip edilecek. ABD gibi Euro Bölge’si de yüksek enflasyonla mücadele ediyor.

“Türkiye enflasyon verisi bekleniyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin enflasyonda Ocak ayında zirve görüleceği ve sonranda zayıflama olacağı açıklaması sonrasında Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi beklenmeye başladı. TCMB son toplantısında politika faizini sabit tutarken, enflasyon yıllık bazda 36,08%’e ulaşmıştı.

GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak Ocak ayı enflasyon beklentimiz 7,46%, yıllık bazda beklentimiz 43,81% düzeyinde bulunuyor. Piyasa beklentisi ise enflasyonun aylık bazda 9,80%, yıllık bazda 46,68% düzeyinde oluşacağı yönünde.

“Türkiye bilanço sezonu sürüyor”

Türkiye bilanço sezonu devam ediyor. Foreks anketinden kaynak alınan açıklama tarihi ve net kar beklentilerini içeren tablo aşağıdaki gibidir;

“Borsa İstanbul Haftalık Performans”

Spot tarafta Bist30 endeksi için 144 periyotluk üssel hareketli ortalama 2067 seviyesi üzerinde orta vadeli pozitif trend beklentisi devam etmektedir. Bu düşünce ile 2340 ve 2530 seviyelerine doğru yükselişler izlenebilir. Kısa vadeli beklentiler içinse Borsa Günlük Analiz incelenebilir.

Spot tarafta Bist100 endeksi için 144 periyotluk üssel hareketli ortalama 1858 seviyesi üzerinde orta vadeli pozitif trend beklentisi devam etmektedir. Bu düşünce ile 2105 ve 2200 seviyelerine doğru yükselişler izlenebilir. Kısa vadeli beklentiler içinse Borsa Günlük Analiz incelenebilir.

Spot tarafta Bankacılık (XBANK) endeksi için 89 ve 100 periyotluk üssel hareketli ortalama 1650 – 1665 bölgesi üzerinde orta vadeli pozitif trend beklentisi devam etmektedir. Bu düşünce ile 1815 ve 1975 seviyelerine doğru yükselişler izlenebilir. Kısa vadeli beklentiler içinse Borsa Günlük Analiz incelenebilir.

Spot tarafta Sinai (XUSIN) endeksi için 100 periyotluk üssel hareketli ortalama 3303 seviyesi üzerinde orta vadeli pozitif trend beklentisi devam etmektedir. Bu düşünce ile 3808 ve 4018 seviyelerine doğru yükselişler izlenebilir. Kısa vadeli beklentiler içinse Borsa Günlük Analiz incelenebilir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı