Fed’in faizleri değiştirmediği toplantısı sonrasında görece şahinleşen söylemleri küresel piyasalarda dalgalanmaya neden olurken pay piyasalarında dengelenme çabaları devam ediyor. Bir yandan enflasyon endişeleriyle oluşan faiz artırım baskısı diğer yandan arka arkaya büyüme beklentilerinde gelen aşağı revizyonlar para politikalarının yönü konusunda kafa karışıklığının devamına neden oluyor. Bu hafta Perşembe günü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının toplantılarından gelecek karar ve açıklamalar bu anlamda piyasanın odağında olacak.

Yurtiçinde ise haftanın ana gündem maddesi yine Perşembe günü açıklanacak Ocak ayı enflasyon rakamları. Ocak ayında yıllık enflasyonun %50 seviyesine yaklaşması bekleniyor.

BIST cephesinde ise tüm bu gelişmelere karşın 2000 puan etrafında pozitif ayrışma çabası sürüyor. Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin riskleri yönetmek adına daha makul olduğu kanısındayız.

Öne çıkan haberler

Küresel piyasalar haftaya toparlanma çabasıyla başladı ancak henüz risk iştahı geri dönmüş değil.

Küresel çapta büyüme beklentileri aşağı revize edilmeye devam ediyor. Goldman Sachs, ABD ekonomisi için 2022 yılı GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Ekonomiye sağlanan mali desteklerin azaltılmasının büyümeyi yavaşlatacağını öngören Goldman Sachs, 2022 GSYH büyüme tahminin yüzde 3,8'den yüzde 3,2'ye çekti.

2022 yılını ilk çeyreği için daha önce yüzde 2,0 olarak açıkladığı yıllık büyüme tahminin de yüzde 0,5'e indiren Goldman Sachs, bu revizyona neden olarak koronavirüs salgınına karşı duyarlı hizmetler sektöründe harcamaların azalmasını gösterdi.

Avrupa cephesinde de enflasyon kaygıları devam ederken dün Almanya'da Ocak'ta öncü verilerle TUFE %0,4 (Beklenti -%0,3), yıllık %4,9 (Beklenti %4,3) seviyesinde gerçekleşerek endişeleri arttırdı.

Avustralya Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 0.10 düzeyinde sabit bırakırken 195 milyar dolarlık tahvil alımını da beklentilerle paralel olarak sonlandırdı. Bloomberg anketine katılan 17 ekonomistin 16'sının beklentisi faizin değişmemesi yönündeydi.

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde Kremlin'e yakın şirket ve şahıslara yönelik yaptırım tehdidinde bulundu. Rusya ise şirketlerin hedef alınması durumunda karşılık vereceklerini bildirdi. ABD’de Putin’in yakın çevresini hedef alan yaptırımlar hazırladı. Bu iki haber 12:30’dan sonra Amerikan vadelilerinde düşüşe neden oldu.

Yurtiçine döndüğümüzde, Aralık ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 artarak 4 milyar 550 milyon dolardan, 6 milyar 792 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Aralık ayında %79,7 iken, 2021 Aralık ayında %76,6'ya geriledi. Ocak-Aralık döneminde ise dış ticaret açığı %7,5 azalarak 49 milyar 879 milyon dolardan, 46 milyar 133 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak-Aralık döneminde %77,3 iken, 2021 yılının aynı döneminde %83,0'a yükseldi.

Bankacılık sektörünün 2020 yılında 58,5 milyar lira olan toplam net kârı geçen yıl 92,1 milyar liraya yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı aralık itibarıyla yüzde 3,15 oldu. Bu oran 2020’nin aynı döneminde yüzde 4,08 seviyesindeydi. Çekirdek sermaye yeterlilik oranı yüzde 13, Sermaye yeterlilik oranı yüzde 18 olarak gerçekleşti.

Yurt içinde İstanbul için enflasyon verilerinin takip edileceği ayın ilk gününde, yurt dışında imalat sektörü PMI verileri takip edilecek.

XU100 Teknik görünüm

2000 puan seviyesinde tutunma çabası devam eden endeks günü %1,01 yükselişle 2003 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2,27, holding endeksi yüzde 1,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,05 ile inşaat, en çok kaybettiren ise yüzde 0,61 ile sigorta oldu. Trend takip modelimiz bu aşamada SAT konumunda kalmaya devam ediyor.

50g HO(1910) seviyesinin destek haline gelmesiyle başlayan yükseliş trendinde 10g HO (1986) seviyesine değer kazanan endekste söz konusu seviye üzerinde yukarı yönlü ivmenin korunacağını, 2045 ve 2100 seviyelerinin hedef konumda olacağını düşünüyoruz. 1960 kısa vadeli destek konumunda. Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı