İngiltere Merkez Bankası, daha yüksek enflasyondan endişe eden üyelerin ağırlık kazanmasıyla beraber Aralık’tan sonra bir faiz artışı daha gerçekleştirdi ve politika toplantısında borçlanma maliyetlerini 25 baz puan artırarak %0,5'e yükseltti. Merkez bankasının, para politikasındaki ilerleme ve ileriye dönük beklentiler aslında politika veya talep kaynaklı enflasyondan daha fazla etkilenme olasılıkları nedeniyle, agresif bir duruş belirleme gereksiniminden kaynaklanıyor. Bazı üyelerin ise 50 baz puanlık bir artış için oy kullandığı görülüyor. BOE, bu aşamada denge faiz noktasına ilerlerken daha hızlı hareket etme ihtimalini öne çıkarmış durumda.

 

BOE'nin ekonomiyi canlandırmak için son on yılda biriktirdiği 895 milyar sterlin (1,2 trilyon dolar) bonoyu çözmeye başlayacağı yeni bir dönemi başlatıyor. 50 baz puanlık artış ihtimali aslında radikal, aynı Fed’in 2000’den beri yapmadığı gibi BOE’nin de 1997’den bu yana böylesine bir agresif sıkılaşma aksiyonuna girmediği biliniyor. 2004’ten bu yana da arka arkaya faiz artışı yapılmamış. Ancak, bizi önceki kriz sonrası politika dönüşümlerinden ayıran olguyu açıklamaya çok da gerek yok: Enflasyon diye kısaca özetleyebiliriz.

 

Enerji dışsallığı konusundan çok daha endişe edecek bir durumdayız, çünkü Rusya krizi gösterge fiyatları ciddi şekilde oynattı ve halen bunun oyun değiştirici olup olmadığından politika yapıcılar emin değiller. Daha yüksek akaryakıt fiyatları ve enerji girdi maliyeti etkisi, önceki projeksiyonlardan da sapma ihtimalini artırdı. Fed’in tetiklediği daha agresif Merkez bankası senaryolarında BOE’nin Aralık ayı hamlesi ihtiyati bir tedbir gibi görünmüştü, ancak şimdi benzer döngüselliğe giriliyor. BOE de aynı Fed gibi faiz artırırken bilanço genişlemesini durduracak. Mart’tan sonraki aylarda konsekütif faiz artışları olası. Ücret artışlarına dair tahminler de keskinleşiyor. İşte talep kaynaklı enflasyon olgusunun yarattığı sarmal etkisi buradan çıkabilir. Çünkü dışsallık enflasyonu artırıyor, enflasyon ücret artışlarını hızlandırıyor, ücret artışları sabit maliyetleri ve kısa süreli talebi artırıyor. Düşük borçlanma maliyetleri de daha fazla borçlanma ve talep yaratıyor.

 

İngiltere'de yıllık tüketici fiyat endeksi %5,4 seviyesine yükselmiş durumda. BOE şu anda enflasyonun iki yıl içinde hedefin biraz üzerinde olacağını ve üç yıl içinde hedeflerinin altına düşeceğini tahmin ediyor. Piyasalar ise faiz artışını daha dik şekilde fiyatlandırmaya hazır. Piyasaların beklentisi, İngiltere'deki toplam faiz oranının yıl ortasında %1'e ulaşacağı yönünde.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı