Halfeti Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde yapılan kaçak yapılar başta olmak üzere, bu kaçak yapıların da yol açmış olduğu çarpık kentleşmeye dair, yazılı bir açıklama yayımladı. İmar İşleri Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada ilçede en sık karşılaşılan vakanın kaçak yapılaşma olduğu ve kaçak yapılaşmanın ilçenin en önemli sorunlarından birini teşkil ettiği belirtilerek, “Kaçak yapılaşmaya dönük belediyemiz tarafından alınan tüm tedbir önlemlerine karşı, kaçak yapılaşma sorunuyla sık sık karşılaşmaktayız” denildi. Bilinçsizce yapılan kaçak yapılar nedeniyle, mevcut kaçak yapıların çoğaldığı bölgelerde nüfusun planlanandan daha fazla ve hızlı bir şekilde artış göstermesinden kaynaklı ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda çeşitli sorunları da beraberinde getirdiği vurgulanan açıklamada, “Bu durum altyapı sorunlarını da beraber getiriyor. Dolayısıyla imar dışında bilinçsizce gelişi güzel yapılan tüm kaçak yapılar, ilçemizde çarpık kentleşmeye doğru önü alınamaz bir durum geliştiriyor” ifadeleri kullanıldı.

 

‘Kaçak yapılaşma halkı yetersiz altyapı koşullarına mahkum ediyor’

 

“İlçemizde kaçak yapılaşma farklı yerleşim yerlerinde olduğu gibi barınma ihtiyacından doğru girişilen masumane bir faaliyetten çok ilçenin müstesna mahallelerinde veya tarlalarda herhangi bir izin ve ruhsat alınmadan ranta veya özel zevke dayalı bir ihtiyaçmış gibi karşımıza çıkarılıyor” diyen açıklamada şunlara yer verildi: “Bu nedenle bazen kaçak veya ruhsatına aykırı bir şekilde yapılan apartman, bina ve müstakil evler ile karşılaşıyoruz. Bu itibarla; kaçak yapılaşma gerek barınma ihtiyacına yönelik masumane bir eylemmiş gibi, gerekse de ranta dayalı özel zevkleri tatmin edici bir amaca yönelik olarak yapılmış olsa da her iki durumda da değerlendirildiğinde sonuçları itibarı ile şehrin bütün insanlarının yetersiz altyapı koşullarında plansız bir şekilde yaşamaya mahkum edilmesine sebep olduğu bilinmelidir.”

 

Resmi Mevzuat

 

Müdürlükçe yapılan açıklamanın devamında resmi mevzuata yer verilerek şunlar kaydedildi: “Yürürlükte olan Büyükşehir Yasası’na göre; ilçeye bağlı tüm mahalle ve mezralarda yeni yapılacak olan yapılar için mevzuat dışında kimse hareket edemez ve ruhsatsız yapılan tüm yapıların yıkım gibi uygulamalara tabi tutulacağının bilinmesi gerekir. Yurttaşlarımızın yasa gereği yıkım vb. uygulamalara tabi kalmamaları açısından belediyemize başvurmaları önemli rica olunur. Aksi takdirde resmiyete intikal edilmeyen her türlü yapılaşma, kaçak yapılaşmaya girmekle beraber imar cezasına tabi tutulacaktır.”

 

Takip edilmesi gereken mevzuat

 

İmar İşleri Müdürlüğü yaptıkları araştırma sonucu paylaştıkları açıklamada başta Halfeti ilçe merkezi, Yukarı Göklü ve Argıl mahallelerinin imarlı yerleşim yerleri olmasından ötürü kaçak yapılaşmaya bu merkezlerde çok daha sık karşılaşıldığı belirtilerek, resmiyet dışı herhangi bir yapılaşmaya gidilmemesi ve halkın da bu konuda daha duyarlı olması istendi. Müdürlük açıklamasında yapılacak olan resmi başvurular hakkında açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “İletişim ve prosedür eksikliğinden dolayı yaşanan sorunların çözümü için belediyemize başvurulmalı ve mevzuata göre hareket edilmelidir. Diğer ilçeye bağlı mahallelerimizin (köyler) bu doğrultuda resmi mevzuata uygun davranmaları gerekmektedir. Özellikle yapılan kaçak yapılarda resmiyette olmamasına rağmen ‘Babamdan kaldı’, ‘Tapulu yerimdir’ ve ‘Kendime ait tapulu arsamdır, istediğim şekilde inşaat yaparım’ şeklindeki hiçbir gerekçe söz konusu imar mevzuatına girmemekle beraber yasaktır.”

 

‘Kurumsal olarak görevimiz’

 

Müdürlük açıklamasında belediye olarak yerel yönetimlerini zor durumda bırakan, kaçak yapı kültürünü bu tarz yaklaşımlar ile daha da tetikleyen, ileride önü alınamaz bir hal almaya dönük geliştirdiğini belirtti. Müdürlükçe yapılan açıklamanın devamında, “Tüm bu sorunların çözümü, mevzuata göre hareket etmek ve kaçak yapılaşmanın önüne geçmek halkımızın elindedir. Duyarlı olunduğu takdirde yaşanan kaçak yapı sorunu ortadan kaldırılabilinir. Yapılması planlanan yeni yapılar için halkımızın belediyenin teknik personeli ile diyalog içinde olmaları gerekiyor. Bu konuda İmar İşleri Müdürlüğümüz tarafından çarpık kentleşmeye neden olan kaçak yapılar ile yasalar çerçevesinde mücadele edileceği bilinmelidir. Birbirinin devamı olan kaçak yapı ve çarpık kentleşme ilçe merkezinde hızla büyümektedir. İmar İşleri Müdürlüğü olarak yaşanan çarpık kentleşmenin farkında olup, önünü almak ve imar çerçevesinde yapılması için gereken işlemler yapılmaktadır. Konuya ilişkin İmar Müdürlüğümüz gösterilecek hassasiyet için şimdiden teşekkürlerini sunar” denildi.