Bir yandan enflasyon endişeleri ve para politikalarının yönü konusunda kafa karışıklığı devam ederken diğer yandan Ukrayna-Rusya özelinde yükselen jeopolitik risk küresel piyasalar üzerinde kısa vadede en etkin baskı unsuruna dönüşmüş durumda. Dün gelen açıklamalarla bir nebze yatışan tansiyon riskli varlıklara yönelimi sınırlı da olsa beraberinde getirdi.
Gelen satışları Ekim ayı ortasından gelen trend desteği üzerinde karşılamayı başaran endekste bu seviye üzerinde 2100 seviyesi hedef konumda kalmaya devam ediyor. 1920 ikincil güçlü destek, 2055 ara direnç seviyesi konumunda. Özellikle bilanço ve temettü beklentisi olan hisseler bu süreçte ön planda kalmaya devam ediyor.
Bugün ajandada yer alan, Türkiye saati ile 22:00’da açıklanacak olan 25-26 Ocak tarihlerindeki Fed/FOMC toplantılarının tutanakları; jeopolitik risklerde olduğu gibi küresel çapta oynaklıklara neden olabilir.
Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
ÖNE ÇIKAN HABERLER
Gündemin bir numaralı maddesi Rusya-Ukrayna krizi olmaya devam ediyor. Dünkü işlem gününe de Rusya-Ukrayna gerilimi kaynaklı risk alma iştahı düşük başladık. Ancak, öğlene doğru 10 Bin kadar Rus askerinin, tatbikatlarının sona ermesi ile geri çekilmeye başlayacağını bildirmesi ile risk iştahı toparlanmaya başladı. Hemen akabinde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın da bu haberi doğrulaması ile risk alma iştahındaki toparlanma hızlandı. Risk artışlarında en konvertble para birimi olduğu için güvenli liman talebi gören ABD Doları, jeopolitik riskte görülen azalma ile değer kaybederken; tahviller ve Ons Altın gibi güvenli liman varlıklarından da hızla çıkışlar görüldü. Yine, jeopolitik riskin zayıflaması ile Petrol fiyatları da hızla geri çekildi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,81 değer kazancıyla 2.038,16 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,12 ve holding endeksi yüzde 1,58 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 8,42 ile turizm oldu. Akşam saatlerinde ABD Başkanı Biden ise: Putin ile diplomasiye devam için mutabık kaldık. Ancak, Rus askerlerinin geri çekildiğini henüz teyit etmedik; Rusya’nın, Ukrayna işgali halen olası” şeklindeki açıklamalarıyla, diplomasiye rağmen halen risklerin tam anlamıyla ortadan kalkmadığına vurgu yaptı. Ekonomik takvimde takip edilen verilerden Japonya’nın 4.Çeyrek GSYİH Değişimi; yüzde 1.3 ile beklentinin kısmen altında büyümeye işaret etmesine karşın, geçtiğimiz çeyrekte yaşanan daralma düşünüldüğünde; olası bir teknik resesyona girilmemiş olması nedeniyle olumluydu. İngiltere’de açıklanan İşsizlik Oranı yüzde 4.1 seviyesinde sabit kalırken; Ortalama Gelir Endeksleri ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları öngörülerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. Almanya’da açıklanan ZEW Endeksleri beklentileri karşılayamazken, buna karşın; geçtiğimiz aya göre iyileşmeler görüldü. Euro Bölgesi’nin 4.Çeyrek GSYİH Değişimi ise: beklentilere paralel olarak çeyreklik bazda yüzde 0.3’lük, yıllık bazda yüzde 4.6’lık ekonomik büyümeye işaret etti. ABD’de, Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) üzerinde ileriye dönük etkileri açısından kritik olan Üretici Fiyat Endeksi verilerinde; beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Rusya-Ukrayna gerilimi ve majör merkez bankalarının politikalarına dair yetkililerden gelecek açıklamalar, fiyatlamalar açısından bugün de önem arz edecek. Bu sabah gelen verilere göre Çin'de enflasyon baskı Ocak ayında hafifledi. Hem tüketici fiyatlarında hem de üretici fiyatlarından artışlar Ocak ayında yavaşladı. Günün devamında İngiltere’den enflasyon (TÜFE, ÜFE) rakamları, Euro Bölgesi’nden Sanayi Üretimi, ABD’den Perakende Satışlar ve Sanayi/İmalat Üretimi datalarını takipte olacağız. Türkiye saati ile 22:00’da açıklanacak olan 25-26 Ocak tarihlerindeki Fed/FOMC toplantılarının tutanakları ise; jeopolitik risklerde olduğu gibi küresel çapta oynaklıklara neden olabilir.
XU100 TEKNİK GÖRÜNÜM
Endeks 2055 ara direncinin yukarı yönde zorlamayı sürdürüyor
En yüksek 2055 puan seviyesini gören endeks günü yüzde 1.81 yükselişle 2038 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,51 ve holding endeksi yüzde 0,37 değer kazandı. Bankacılık endeksi yüzde 1,12 ve holding endeksi yüzde 1,58 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 8,42 ile turizm oldu. Trend takip modelimiz bir kez daha SAT konumundan TUT konumuna geçti. Gelen satışları Ekim ayı ortasından gelen trend desteği (1980) üzerinde karşılamayı başaran endekste bu seviye üzerinde 2100 seviyesi hedef konumda kalmaya devam ediyor. 1920 ikincil güçlü destek, 2055 ara direnç seviyesi konumunda. Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
Kaynak Işık Menkul
Hibya Haber Ajansı