Fed: Tutanaklarda izlenecek ayrıntılar

Ocak ayı FOMC tutanakları, Fed'in sıkılaştırma patikasının ayrıntıları için incelenecek. Artan jeopolitik gerilimlerin olduğu bir zamanda makro çevre ve politika sıkılaştırmasıyla ilgili olarak riskten kaçınma konsepti halen aktif durumda. 

263 kez okundu.
Fed: Tutanaklarda izlenecek ayrıntılar Advert

Ocak ayı FOMC tutanakları, Fed'in sıkılaştırma patikasının ayrıntıları için incelenecek. Artan jeopolitik gerilimlerin olduğu bir zamanda makro çevre ve politika sıkılaştırmasıyla ilgili olarak riskten kaçınma konsepti halen aktif durumda.  Powell'ın basın toplantısında benimsediği şahin bir ton, Fed üyelerinden gelen son yorumlarla birleştiğinde, Mart ayında daha önce beklenenden daha dik olacak olan 50 baz puanlık bir artış spekülasyonlarının artmasına neden oldu.

 

FOMC komitesinin Mart'ta 50 baz puanlık bir artış için iştahının olup olmadığı -piyasaların şimdi fiyatladığı gibi- üyelerin ve Fed personelinin enflasyon görünümünün aciliyetine ilişkin değerlendirmesine ve Fed'in “geride olup olmadığına” bağlı olacak. Ocak ayı verilerinin önerdiği kadarıyla, ABD güçlü fiyat artışları yaşamaya devam ediyor, ancak küresel ekonomi, büyüme yavaşlarken enflasyon baskılarının devam ettiğini görebilir ve bu, Merkez bankacılarının yavaşlamaya girme olasılığını vurgulayabilir. Yavaşlayan büyüme dinamikleri, Merkez bankaları açısından çok daha zorlayıcı ve agresif bir sıkılaşma patikasının uygulanmasını tehlikeye atıyor. Mart ayında enflasyon projekteleri yukarı çekilebilir. Aralık ayında çekirdek PCE için merkezi eğilim 2022 için %2,5-3 bandında oluşmuştu. Esasen enflasyon görünümünün bu yıl ve önümüzdeki yıl için geçici olup olmadığı varsayımı, buradaki beklentilerin oluşumu açısından önemli. Mart ayında agresifleşebilecek beklentiler, daha hızlı bilanço sıkılaştırması anlamına gelecektir.

 

İstihdam konusunda, bazı halen sıkıntı yaratan ve bir dönem işgücü artışlarının da sınırlı kalmasına neden olan çekinceler var. Ekonomik durum tartışılırken, aynı zamanda Omicron dalgasının neden olduğu işgücü piyasası arz kıtlığı etkisi var. Ancak trend olumlu yönde ve işsizlik oranındaki düşüş piyasanın çok sıkı olduğuna dair önemli işaretler sunuyor. Maksimum istihdama ulaşma noktasında FOMC, daha ikna olmuş bir görüntüye gidebilir. Aralık FOMC’deki işsizlik oranı tahminleri merkezi eğiliminde de %3,4-3,7 aralığı söz konusu. Bu, Fed’in hedeflerine ulaşma noktasında da üyelerin görüşlerinin ağırlıkta olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla çekinceler sınırlı.

 

Fed vadeli fonları faiz fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg, CME Fedwatch

 

Piyasa fiyatları zaten biliniyor. 50 baz puanlık bir artış kimsenin tercih edeceği bir adım değil. Tüm varlık sınıflarında 50 baz puan artışla ana beklenti haline gelen satışlar gördük. Mart ayından itibaren de Temmuz’a kadar 3 veya 4 faiz artışı beklentisi ağırlıklandırılıyor. Ancak satışlar elbette sadece bu fenomenden kaynaklanmıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık spreadlerin daralmasıyla birlikte ABD getiri eğrisinde net bir düzleşme var. Mart toplantısı öncesinde, tarım dışı maaş bordroları veya PCE gibi verilerde Fed'in eylemlerine dair ipuçları arayacağız. Piyasanın hoşlanacağı senaryo, Fed'in beklenen faiz artırımlarına katkı sağlamayan veya tahvil piyasasının fazla ileri gittiğine dair veriler olabilir. Yani enflasyonist baskıların yumuşadığına veya biraz yumuşayacağına dair sinyaller alırsak Fed'den beklenen 50 baz puanlık faiz artırımı biraz geri çekilebilir veya marjinal etkisi azalabilir.

 

Çok kısa sürede piyasa, Fed'in 3 faiz artırımı beklentisinden 7 faiz artırımı beklentisine geldi. Agresif bir bilanço kesintisi hala fiyatlanmıyor ve sert ABD verileri bu olgunun fiyatlara dahil edilmesine neden olabilir. Tutanaklarda bilanço normalleşmesinin kapsamlı tartışmasına ilişkin ayrıntılara dikkat edeceğiz. Potansiyel olarak tahvil portföyünden satış ile poteğe dayalı menkul kıymetleri satma eğilimi hakkında normalleşmenin boyutu anlaşılmaya çalışılacak. Fed’in bilanço küçültmesini yıl ortasından itibaren tahvil satışlarıyla başlatması sürpriz olmayacaktır. 

 

Fed, politika kontrol noktasındaki talep, maaş ve kredi olgusundan enflasyonun risk altında olup olmadığını, yoksa tedarik zinciri nedeniyle gerçek riski yaşayıp yaşamadığını anlamaya çalışıyor. Fed tutanaklarında, bilanço indirimi ve 50 baz puanlık faiz artırımı görüşlerinin detaylarını yakalamayı hedefleyeceğiz. Ocak FOMC tutanakları buna dair ipuçları sağlayabilir ve Powell'ın toplantı sonrası neden bu kadar şahin bir baskı yaptığını açıklayabilir.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Fed: Tutanaklarda izlenecek ayrıntılar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum