Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş, “Egzersiz yapılması ve karın üzerine sıcak havlu veya termofor uygulaması ağrıyı azaltır. Bu önlemlere rağmen hasta rahatlamıyorsa o zaman ağrı kesici kullanılmalı. Ağrı kesici olarak ilk seçenek parasetamol grubudur. Bu grup ilaç mide şikâyeti olanlarda da rahatlıkla kullanılabilir.   Non-steroid anti-inflamatuar ajanlarda kullanılabilir. Bu grup ilaçlar mutlaka tok karnına alınmalı. Her iki ilaç da adet sancısı yeni başladığında ve henüz ağrı azken alınmalı, ağrı olmasa bile düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz.” dedi.

Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş, “Bu özel dönemde az yağlı beslenmek, süt ürünleri alımının arttırılması,  E, D ve B grubu vitaminleri düzenli alınması ve D grubu takviyesi adet sancısının azaltılmasına yardımcı oluyor” diye belirtti.

EN SIK YAPILAN HATA AĞRININ ŞİDDETLENMESİNİ BEKLEMEK

Adet döneminde en sık yapılan hatalardan birinin ağrı şiddetlendiğinde ağrı kesici almak olduğunu belirten Parlakgümüş, ağrı kesicilerin henüz ağrı hafif olduğunda düzenli olarak kullanılırsa daha etkili olacağına dikkat çekti.

Halk arasında sık korkulan yan etkilerden bir tanesi, ağrı kesicinin adeti azaltacağı veya keseceği olduğunu dile getiren Parlakgümüş, “Ağrı kesicilerin bir kısmı adet miktarını azaltabilir. Ancak bunun sağlık üzerine gösterilmiş hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bilakis kanama az olacağı için kansızlık da daha az görülür. Ağrı kesicilerden fayda görmeyen hastalara, özellikle de gebelikten korunma isteği varsa doğum kontrol ilaçları yazılabilir” bilgisini verdi.

Önceden ağrılı adet görmezken sonradan görmeye başlayan kadınların da hekime başvurması gerektiğinin altını çizen Parlakgümüş, “Nadiren myom, endometriozis, adenomiyozis gibi bazı jinekolojik hastalıkların veya enfeksiyonların belirtisi görülebilir. Bu nedenle tüm hastaların bir jinekolojik muayeneden geçmesi ve ultrasonografi yaptırması önerilir” uyarısında bulundu.


Hibya Haber Ajansı