Şengal operasyonunun başlamasından bu yana farklı Kürt siyasi güçlerin medya organları, operasyonda yer alan güçlerle ilgili farklı yayınlar yapıyor.
PKK'ya yakın Fırat Haber Ajansı (ANF) ise yayınlarında daha çok PKK'nın silahlı kanadı HPG, PKK'nın silahlı kadın gücü YJA Star, PKK'ya yakın Şengallilerin örgütlenmesi YBŞ ve yine aynı çizgideki kadın örgütlenmesi YPJ - Şengal'in ilerleyişini öne çıkarıyor.
Operasyonun ikinci gününde başta Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesut Barzani olmak üzere IKYB yetkililerin "Operasyona Peşmerge dışında bir güç katılmadı" açıklaması tartışmayı daha da derinleştirdi.
Fırat Haber Ajansı'nda 'Şengal'in özgürlüğü ve fırsatçı yaklaşım' başlığıyla bir yazı yayımlandı.
Yazıda Şengal'in "gerilla, YBŞ güçleri ve Peşmerge" tarafından kuratıldığı belirtiliyor ve operasyonun sadece Peşmerge güçlerini içerdiği yönündeki açıklamaları nedeniyle KDP ve KDP çizgisindeki yayınlar sert bir dille eleştiriliyor.
ANF'de yayımlanan 'Barzani inkar etti ama görüntüler gerçeği gösteriyor' başlıklı haberde ise operasyonda yer alan Peşmerge dışındaki güçlerin görüntülerine yer veriliyor.
Şengal üzerine KDP-PKK gerginliği
KDP ile PKK arasında bu konudaki gerilim IŞİD'in 2014 yazında Şengal'i ele geçirmesine kadar uzanıyor.
PKK bu dönemde Peşmerge güçlerini, geri çekilerek Şengal halkını IŞİD'in eline bırakmakla eleştirmişti.
Daha sonra PKK çizgisindeki güçler Şengal'e geçmiş, bu güçler ile Peşmerge kurtarma operasyonlarını birlikte gerçekleştirmişti.
İlerleyen dönemlerde KDP, PKK'yı Şengal'deki faaliyetleri nedeniyle, "Kanton kurup Şengal'i Kürdistan Bögesi'nden koparmaya çalışmakla" suçlamış, KCK ise iddialara tepki göstermişti.
IŞİD saldırısı ardından kurulan PKK'ya yakın YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) de bu dönemde bölgede faaliyetlerini sürdürmüştü.(bbc)