Aslında Lavrov - Blinken görüşmesini oradan da Putin-Biden zirvesine beklemeye geçecektik ki, Rusya’nın zaten tanıdığı 2 bölgeyi resmi olarak tanıması ve Putin’in konuşmasında “Sovyetlerin kuruluş ilklerine dönmemiz gerektiğini düşünüyorum “ demesi, Putin'in ayrılıkçı bölgeleri resmen tanımasının ve "barışı korumak" için Rus kuvvetlerinin konuşlandırılması emrini verdikten sonra tankların ve diğer askeri teçhizatın ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kentinden geçtiği haberleri, küresel tüm fiyatlamaları ters yöne çevirdi. Putin'in duyurusu, uluslararası kınama ve ABD'nin ayrılıkçı bölgelerdeki ticari faaliyetlerini durdurmak ve bu bölgelerden tüm malların ithalatını yasaklamak için acil ABD yaptırımlarına yol açarken, Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, önlemlerin Rusya'nın Ukrayna'yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin hazırladığı yaptırımlardan ayrı olduğunu belirtirken, ABD'li yetkili( artık karşımıza bu şekilde çıkıyorlar) , ayrılan yerleşim bölgelerine konuşlandırmanın henüz Rusya'nın orada zaten güçleri olduğu için en sert yaptırımları tetikleyecek bir "daha fazla işgal" oluşturmadığını, ancak daha geniş bir yasaklamanın her an gelebileceğini söyledi. İngiltere, Fransa ve Almanya da Rusya'nın ayrılıkçı bölgeleri tanımasına yaptırımlarla yanıt vermeyi kabul etti ve Beyaz Saray Salı bugün daha fazla önlem açıklayacağını söyledi. Petrol yedi yılın zirvesine sıçradı, yen gibi güvenli liman para birimleri yükseldi ve Avrupa'nın doğu kanadı savaşın eşiğindeyken ABD hisse senedi vadeli işlemleri düştü. Rusya’ya daha fazla yaptırım geleceği ortada ama uluslararası para transfer sistemi olan swift’ten çıkarılmayacak ve AB’nin özellikle de Almanya ve İtalya’nın Rus gazına bağımlılığı, doğalgaz alışverişinin yaptırım listesinden çıkarılması gerektiği istenecek. Nasıl olacak göreceğiz. Şimdi orta vadede altın ve döviz cinsi enstrümanlara/varlıklara yönelim görülebilir. Bu durumda da gelişmekte Olan Piyasaların üstündeki belirsizlik artar. Geçtiğimiz hafta savaş riski artarsa hisse senedi piyası tercihlerimizi paylaşmıştık. Kısaca biraz pandemi dönemine benzer seçimde bulunmakta fayda var. “Psikolojik etkiyle yatırımcının ana hisselerden çıkarak defansif hisselere yönelmesini; perakende gıda, ilaç, sağlık, kağıt ve Telekom hisselerinin ön plana çıkmasını bekleriz. Batı’nın Rusya’yı SWIFT dışı bırakmak gibi finansal uygulamalarda bulunması ve Rusya’dan Avrupa’ya enerji akışının kesilmesi gibi durumlarda petrol ve gaz fiyatları keskin bir yükseliş gösterecektir o zaman da Petro Kimya sektörü hisseleri ön plana çıkar ki petrol zaten yedi yılın zirvesine yükselmiş durumda. Özellikle de otomotiv, beyaz eşya, tekstil, havayolu, demir-çelik gibi sektörlerin olumsuz etkilenecektir. Unutmayalım ki herkesin farklı risk iştahı/profili vardır. Alım satım kararları piyasalardaki düşüş veya çıkışlarından yararlanma zaman içerisinde risk algınıza göre değişir.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleriyle ilgili verdiği karar küresel piyasaları vurdu. Asya piyasalarındaki sert düşüşlere ABD vadelilerindeki hızlı geri çekilme eşlik etti. Altın güvenli liman alımlarıyla yükselirken, petrolde de arz endişeleri fiyatlara yükseliş getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni Rusya tarafından tanındığını duyurdu.
Putin’in imzaladığı kararname ile Rus askeri Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nde göreve başlayacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yayınladığı bir mesajla Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı.
Zelenskiy, Rusya'nın ayrılıkçıların sözde cumhuriyetlerini tanıma kararına ilişkin sosyal medyadan halka sesleniş gerçekleştirdi.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın sözde ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararına ilişkin "Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir." dedi.
ABD, Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan eden iki bölgeyi tanıyan ve bu iki bölgeye "barış gücü" gönderme kararı aldığını duyuran Rusya'ya karşı uygulanacak yeni yaptırımları bugün açıklayacağını duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin statüsüyle ilgili kararından büyük endişe duyduğunu ve bunun BM Şartı'nın ilkeleriyle tutarsızdır olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı, son gelişmeler çerçevesinde Türk vatandaşlarının Ukrayna’nın doğu bölgelerinden ayrılmalarını kuvvetle tavsiye etti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararını, "uluslararası hukukun ihlali" olarak niteledi.
Goldman Sachs, Ukrayna'da durumun kötüleşmesi halinde S&P'de yüzde 6 düşüş bekliyor
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 24 Şubat’tan itibaren İngiltere’de Covid-19 testi pozitif çıkan kişiler de dahil olmak üzere ülkedeki tüm karantina önlemlerinin kaldırılacağını duyurdu.
Fed yönetim kurulu üyelerinden Michelle Bowman, Fed’in Mart ayındaki toplantısında faiz artışını desteklediğini, ancak artışın 50 baz puan olması gerektiğini söylemek için erken olduğunu açıkladı.
BDDK, otomotivde araç fiyatlarının artmasının ardından taksitlendirmeye konu araç limitlerinde ve bu araçlar için kullanılabilecek kredi oranlarında değişikliğe gitti.Buna göre, nihai fatura değeri 400 bin TL ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 48 ay, değeri 400 bin TL’nin üzerinde olup 800 bin TL’nin üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 36 ay olarak belirlenmesi kararı alındı.
Yurt içinde Hazine ihaleleri ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında Ifo endeksleri ve S&P Case Shiller konut fiyatları takip edilecek.Rusya'nın Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bölgeleri tanımasının ardından gelişmeler yakından izlenecek.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı