BDDK’dan açıklamaya göre, taşıt kredisi tutar ve süresine ilişkin üst sınır artıyor. Buna göre kredilerdeki maksimum taksit sayıları şöyle;

 

·        400 bin lira veya daha az (yaklaşık 29 bin dolar) olan otomobiller için; Krediler satın alma fiyatının %70'i ile ve 48 ay vade ile sınırlandırılmıştır.

·        400 bin ile 800 bin lira arasında değişen otomobiller; Krediler satın alma fiyatının %50'si ile ve 36 ay vade ile sınırlandırılmıştır.

·        800 bin ile 1,2 milyon lira arasında değişen otomobiller; Krediler satın alma fiyatının %30'u ile ve 24 ay vade ile sınırlandırılmıştır.

·        1,2 milyon ile 2 milyon lira arasında değişen otomobiller; Krediler satın alma fiyatının %20'si ile ve 12 ay vade ile sınırlandırılmıştır.

·        Maliyeti 2 milyon liradan fazla olan araçlara taşıt kredisi verilemeyecektir.

 

Eski limitler ise şu şekildeydi:

 

·        0 – 120.000 lira için %70 kredi limiti ve 48 ay vade

·        120.000 – 300.000 lira için %50 kredi limiti ve 36 ay vade

·        300.001 – 750.000 lira için %30 kredi limiti ve 24 ay vade

·        750.001 – 1.500.000 lira için %20 kredi limiti ve 12 ay vade

·        1.500.001 lira üzeri için %0 kredi limiti

 

Perakende bireysel müşteriler belirlenen limitlere ve vadelere göre kredi kullanabilirken, işletmeler istediği gibi kredi kullanabiliyor. Otomotiv kredi limitleri ve vade sayıları artırılmış oldu. Yapılan düzenlemenin satışlara olumlu yansıması bekleniyor. Faizler de düşerse satışlara ilişkin etkinin daha pozitif olması beklenebilir. Belirlenen limitler bu kapsamda Ocak ve Şubat ayında perakende satışların durgunluğundan geri gelen pazara ciddi hareket kazandıracaktır.

 

Son 2-3 aydır ithal kaynaklı maliyetlerden direkt etkilenen her mal grubu gibi, araç fiyatlarında da ciddi yükselme söz konusu oldu. Taksit ve kredi limitlerinde güncelleme de bu nedenle ihtiyacı karşılamamaya başlamıştı, güncelleme gerekli ve sektör tarafından da talep edilen bir olguydu. Hem sıfır araçlarda, hem de ikinci elde pazar fiyatlarının ciddi anlamda yükselmesi ve kredi limitleri ile vadelerin kolaylık sunmayan bir seviyede kalması, satışların da durgunlaşmasına ve son kullanıcının talebinden vazgeçmesine neden oluyordu. Dolayısıyla, yapılan düzenlemenin otomotiv sektörü açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz.

 

Kredi kullanımı önemli bir faktör olmakla beraber, tek etken değildir. Faiz oranlarının seyri de önemli. Son dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası tarafında uygulanan politikalar faiz oranlarının düşük tutulması ve reel sektör yatırımları ile talebinin artırılması yönünde. Faiz oranlarında düşüş, kredi kullanımlarını maliyet bakımından pozitif etkileyeceğinden satışlarda da yansıması görülecektir. Tabii bunun sağlanabilmesi için de gerekli makroekonomik ve piyasa kaynaklı koşulların oluşması gerekir. Tüketici tarafında bir başka önemli talep de, araç fiyatları üzerinde başta ÖTV olmak üzere vergi kaynaklı yükün azaltılması yönündedir. Türkiye’de iç pazarın canlandırılması noktasında, orta ve üst segment araç talebini de etkileyebilecek vergi yükü olgusunu da sektör açısından önemsiyoruz.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı