Çok fazla tuz tüketiyoruz

Günlük alınması gereken maksimum tuz miktarının 6 gram (sodyum olarak 2.4 gram) olması gerektiğini aktaran Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Şumnu, Türkiye’de günlük tüketilen tuz miktarının ortalamanın çok üzerine çıkarak 18 grama yaklaştığını belirtti.

689 kez okundu.
Çok fazla tuz tüketiyoruz Advert

Diyetteki tuzun azaltılmasının inme, hipertansiyon, böbrek taşı gibi birçok hastalığın riskini ciddi olarak azalttığına dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Şumnu, sofralardan acilen tuzlukların kaldırılması konusunda uyardı.

YUMURTA VE SÜTTE BİLE TUZ VAR

Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Şumnu, “Daha katı tuz diyeti yapmak zorunda olan hastalar için günlük sodyum tüketimi hesaplanabilir. Yumurta 20 mg, bir bardak süt 100 mg, 1 adet beyaz ekmek ve 100 gram beyaz peynir 500 mg, 100 gram zeytin 1400 mg ve 100 gram pastırma yaklaşık 2500 mg sodyum içeriyor. Fakat tuz ve sodyum miktarlarının birbiri ile karıştırılıyor. Bir gıdadaki tuz miktarı, o gıdanın içerdiği sodyum miktarının yaklaşık 2.5 katıdır. Bu farka dikkat edilmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

YEMEĞE TUZ EKLEMESEK BİLE TUZ TÜKETİYORUZ

Sık tüketilen gıdaların içerdikleri sodyum oranları hakkında bilgi veren Şumnu, “Bir gıdadaki tuz miktarı, o gıdanın içerdiği sodyum miktarının yaklaşık 2.5 katı. Dolayısıyla yemeklere tuz eklemesek bile tuz tüketiyoruz.  Tuzu sınırlandırarak inme, hipertansiyon, böbrek taşı gibi birçok hastalık riskini bertaraf edebiliriz” dedi.

LİMON, SİRKE VE KARABİBER ETKİSİ

Sıfır tuzsuz diyetin pratikte çok mümkün olmadığını aktaran Şumnu, yemeklere tuz katılmasa ve masada tuzluk kullanılmasa bile, gıdaların içerisinde günlük ihtiyacımızı karşılayacak derecede tuz bulunduğunu söyledi.

Sofranızdan tuzlukları kaldırarak yemeklere ekstra tuz atılmaması gerektiğinin altını çizen Şumnu, sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Günlük 6 gram ve altında tuz hedefini tutturmak için yemekleri pişirirken günlük toplam en fazla 1 tatlı kaşığı tuz atın, hazır gıdalardan ve konservelerden uzak durun ya da sodyum içeriğini kontrol ederek tuzu azaltılmışlardan seçin, fazla tuz yerine gıdaları karabiber, kırmızı biber gibi baharatlarla, salataları limon, sirke gibi sağlıklı soslarla tatlandırın. Salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş gıdalardan, ayrıca tuz deposu olan turşu gibi besinlerden uzak durmalısınız.”


Hibya Haber Ajansı

Çok fazla tuz tüketiyoruz
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum