Vodafone, cep telefonlarının ömrünü uzatmaya ve daha fazla telefonun yeniden kullanılmasını veya geri dönüştürülmesini sağlamaya yönelik büyük bir bireysel tüketici kampanyası başlattı. Vodafone ve Recommerce, Avrupa genelinde değişim amaçlı stratejik ortaklıklarını duyurdu.

Vodafone, tüketicileri yeni cep telefonlarının ömrünü uzatmaya, eski cihazlarını değiştirmeye ya da geri dönüştürmeye teşvik etmek üzere yeni bir girişim başlattı. Vodafone, bu girişimle, mobil endüstrinin atıkları en aza indiren ve karbon emisyonlarını azaltan daha döngüsel bir ekonomiye doğru ilerlemesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

2022 ilkbaharından itibaren ve Avrupa pazarlarından başlayarak, Vodafone müşterilerine, cihazları için sigorta, destek ve onarım dahil, kapsamlı ve kullanışlı bir hizmet paketi sunulacak. Vodafone, müşterilerin mevcut telefonları için değişim seçeneklerini görmelerini kolaylaştıracak yeni bir dijital platform da başlatacak.

Vodafone ayrıca, müşterilerini işlevlerini yitirmiş tüm mobil cihazları iade etmeye teşvik edecek ve mümkün olan her yerde, bu cihazların sorumlu bir şekilde geri dönüştürülmesini veya sosyal ya da yardım amaçlı yeniden kullanılmasını sağlayacak. Buna ek olarak, perakende satışta daha geniş bir yelpazede yüksek kaliteli, rekabetçi fiyatlı, yenilenmiş akıllı telefonlar sunmaya başlayacak.

Vodafone ve Recommerce, Avrupa’nın en geniş akıllı telefon müşteri tabanının, perakende satışta yüksek kaliteli, ikinci el cihazlardan yararlanmasını sağlayacak toptan ticaret ve varlık yönetimi konularında stratejik bir ortaklık duyurdu.

Vodafone Grubu Ticaret Başkanı Alex Froment-Curtil, şunları söyledi: 

“Vodafone, mobil cihazların çevre üzerindeki etkilerini önemli ölçüde azaltan döngüsel bir ekonomi geliştirmede ve yönlendirmede lider bir role sahip. Müşterilerimizin mevcut akıllı telefonlarının ömrünü uzatmalarını veya yenilenmiş cihazlar satın almalarını kolaylaştıran kapsamlı, dijital bir olanağın sunulmasına öncülük ediyoruz.”

Recommerce CEO’su Augustin Becquet ise şöyle konuştu: 

“Avrupa’nın en geniş ve ileri cihaz yaşam döngüsü yönetim programını sunan Vodafone ile birlikte bu ortaklığı başlatmaktan gurur duyuyoruz. Böylesine uzun vadeli bir ortaklığın çevre konusunda ve iklim değişikliğiyle mücadelede gerçekten etkili olacağına inanıyoruz.”

Bir telefonu bir yıl fazladan kullanmak, cihazın kullanım ömrü boyunca olan CO2e etkisini %29’a kadar azaltabilir.[1] Yenilenmiş bir akıllı telefon satın almak, yaklaşık 50 kg CO2e salımını önlerken (yeni üretilen eşdeğer bir akıllı telefona göre %20 veya daha az CO2e salımı), 164 kg hammadde alım ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.[2] Vodafone’un takas yoluyla aldığı, daha sonra yenilenen ve tekrar satılan her bir milyon akıllı telefon ile 50.000 tondan fazla CO2e önlenebilir.[2]

Birçok Vodafone pazarı halihazırda müşterileri eski cihazlarını onarmaya veya iade etmeye teşvik etmek için takas, geri alım ve onarım hizmetleri sunuyor. Vodafone’un yeni taahhüdü, Avrupa’daki tüm müşterilerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere kapsamlı ve tutarlı bir dijital yaklaşımdan faydalanmalarını sağlayacak: 

Yeni telefon alımlarında kaza sonucu oluşan hasarlara karşı da koruma sağlayan sigorta. 

Esnek takas seçenekleri sunan, kullanımı kolay bir tüketici uygulaması yoluyla, müşterilerin mevcut telefonları için hızlı bir şekilde ödeme almalarının veya daha yeni bir telefon satın alabilmeleri için kredi olanaklarının sağlanması. 

Kaza sonucu hasar gören cihazların ömrünü uzatabilecek hızlı onarım hizmetleri. 

Yeni cihazların yanı sıra yüksek kalitede yenilenmiş, ikinci el cihazların perakende satışı. 

Müşterilerin, eski cep telefonlarını geri dönüşüm veya sosyal/yardım amaçlı kullanım için geri vermeye teşvik edilmesi. 

Vodafone 26 Kasım 2021 Kara Cuma günü, çeşitli pazarlarda tüketicilere yönelik “Cuma Günü Getir” kampanyasını başlattı. Bu kampanya, müşterileri eski telefonlarını takas etmeye ve yeni cihazlar için indirim almaya teşvik ederken, cihazların sorumlu bir şekilde geri dönüştürülmesini veya başka amaçlarla kullanılmasını da sağladı.

Tüketici mobil cihazlarına ek olarak, Vodafone’un Almanya, Portekiz ve İspanya’da yürüttüğü sabit hat yönlendiricilerini ve TV set üstü alıcılarını yenileme ve yeniden kullanma programı daha fazla pazara yayılarak, ilgili çevresel ve maliyet etkileri de azaltılacak.

Vodafone Dış İlişkiler ve Kurumsal İlişkiler Başkanı Joakim Reiter, şunları kaydetti:

“Vodafone olarak son yıllarda karbon ayak izimizi ortadan kaldırma, operasyonlarımız genelinde enerji verimliliğini artırma, sürdürülebilirliği desteklemek için tedarik zincirimizi iyileştirme ve müşterilerimiz için karbon yönetimine olanak sağlama konularında önemli ilerlemeler kaydettik. Çevre stratejimizin bir sonraki aşamasında, tüketiciler ve endüstri için artık daha döngüsel bir ekonomi oluşturmaya ve kendi çabalarımızla veya ortaklarla işbirliği içinde elektronik atıklarla ilgili büyüyen zorluğun üstesinden gelebilecek yenilikçi programlar geliştirmeye odaklanacağız.” 

Şebeke atığını en aza indirmek 

Vodafone, 2025 yılına kadar şebeke atıklarının %100'ünü yeniden kullanma, yeniden satma veya geri dönüştürme sözü verdi. Bu sözü yerine getirmek için de, ağ atıklarının ve kullanılmayan BT ekipmanlarının çevresel etkilerini en aza indirmek için her pazarda kaynak verimliliği ve atık bertaraf yönetimi programları uygulamaya başladı. 

Vodafone, pazarlarını direkler ve antenler gibi hizmet dışı bırakılmış veya stok fazlası büyük elektrikli öğeleri yeniden satma ve yeniden amaçlandırma konularında teşvik eden, dahili bir varlık pazarı işletiyor. Sonuçlar da, yeni ekipman satın almaya oranla yeniden kullanılan ekipman için %89 daha düşük karbon etkisi gösteriyor.[3] Vodafone şu anda çözümü, ortak pazarlara ve diğer operatörlere genişletme olasılığını da değerlendiriyor. 

Atıkları azaltmak için ortaklıklar kurmak 

Vodafone, 2021 yılında, değer zincirindeki liderleri bir araya getirerek elektronik için döngüsellik çözümleri üretmeyi amaçlayan Circular Electronics Partnership’e (Döngüsel Elektronik Ortaklığı) katıldı. 

Mayıs 2021’de ise tüketicilerin en sürdürülebilir cep telefonlarını belirlemelerine ve karşılaştırmalarına yardımcı olacak ve tedarikçilerin çevresel etkisi daha az olan cihazlar sunmalarını teşvik edecek, endüstri çapında yeni bir Çevresel Derecelendirme (Eco Rating) etiketleme programı başlatmak amacıyla Avrupa’nın önde gelen 4 mobil operatörüyle güçlerini birleştirdi.

Karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak 

Vodafone Kasım 2020’de küresel ısınmayı 1.5oC’de tutmak için gereken karbon azaltımları çerçevesinde onaylanan, 2030 Bilime Dayalı Hedefini belirleyerek, BİT sektörü için çizilen emisyon azaltım yolunu izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu.[4]

Vodafone, kendi faaliyetlerinden ve satın alarak kullandığı enerjiden kaynaklanan karbon emisyonlarını 2030’a kadar ortadan kaldıracak (Kapsam 1 ve 2). Ayrıca, 2030 yılına kadar ortak girişimler, tüm tedarik zinciri satın alımları, sattığı ürünlerin kullanımı ve iş seyahatlerinin dahil olduğu Kapsam 3’te belirtilen kaynaklardan ortaya çıkan karbon emisyonlarını yarı yarıya azaltmayı da taahhüt etti.[5]

Vodafone, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmış olacak ve bu sayede 2050 yılı için belirlemiş olduğu tüm karbon ayak izinde “net sıfır”a ulaşma hedefini 10 yıl öne çekecek.[6]

Vodafone, kullandığı tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan satın almaya kararlı. Tüm Avrupa operasyonları – mobil ve sabit ağlar, veri merkezleri, perakende satış alanları ve ofisler dahil – halihazırda %100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji ile çalışıyor. Vodafone şimdi bu değişikliği 2025 yılına kadar Afrika’da da gerçekleştirmek için çaba sarf ediyor.[7]

Vodafone, daha verimli şebeke ekipmanı tedarik etme ve dağıtma ve çekirdek şebekedeki eski ekipmanı devre dışı bırakma dahil olmak üzere, enerji verimliliğine ve yerinde yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmaya devam ediyor.[8]

Vodafone müşterilerinin kendi emisyonlarını azaltmalarını sağlamak 

Vodafone, kurumsal müşterilerinin kendi karbon emisyonlarını 2020 ile 2030 arasındaki 10 yıllık dönemde küresel olarak toplam 350 milyon ton azaltmalarına yardımcı olmayı taahhüt ediyor – bu da, İtalya’nın 2019 yılındaki toplam karbon emisyonu ile eşdeğer bir oran.[9]

Vodafone’un Nesnelerin İnterneti hizmetleri, müşteriler için bu tasarrufun büyük bölümünü sağlayarak, onların lojistik ve filo yönetimi verimliliği, akıllı ölçüm, üretim ve diğer faaliyetlerinde verimliliği artırmalarına yardımcı olacak.

Tedarikçilerle çalışmak 

Vodafone, tedarikçilerin yeni ihaleler için değerlendirilmeleri sırasında çevresel ve toplumsal kriterler için %20’lik bir ağırlık uygulayarak karbon azaltımı, yenilenebilir enerji, plastik azaltımı, döngüsel ekonomi ve ürün yaşam döngüsünü ele alan çevre politikaları olup olmadığını inceliyor.


Hibya Haber Ajansı