Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 18 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 7,80 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 767 milyon dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 7,03 milyar dolar azaldı.
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB
Son haftada yaşanan düşüş kurumsal taraftan geldi. İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 223 milyar dolardan 215,99 milyar dolara geriledi. Verilere göre, kurumsal döviz mevduatları 18 Şubat'ta 82 milyar dolardan 74,9 milyar dolara düşerken, bireysel mevduatlar 141 milyar dolarda sabit kaldı. DTH'den TL'ye dönüşümün tamamen kurumsal yatırımcılardan geldiği ve KKM kullanımından kaynaklandığı tahmin edilmektedir.
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB
TCMB’nin faiz indirimi yaptığı dönemlerde, özellikle Covid-19 krizinde kredileri ciddi anlamda teşvik etme amaçlı uyguladığında oluşan döviz talebi dolarizasyon oranlarında artışa neden olmuş, döviz hareketinin sürekli olarak reaksiyon verdiği görülmüştü. Kasım 2020’den sonra kısa süreli olarak artırılan faizlerde bu eğilim stabilleşir gibi olsa da, son dönemlerde yeni ekonomi perspektifi kapsamında yeniden TL faizlerinin düşük tutulması uygulamasına geçildiğinden dolarizasyonun da %60 üzerine yerleştiği görüldü.
Mevcut düzlemde, kur artışının enflasyonist etkilerinden kaçınmak ve ekonomi üzerinde oluşturabileceği şok etkilerinin emilmesi amacıyla kur korumalı mevduat ürünü devreye alınmıştır. Finansal dolarizasyon oranı 18 Şubat haftası itibariyle %56,92 seviyesindedir, bir önceki hafta %58,74 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,7 seviyesindeydi.
Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı