Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak sanat icra eden, ancak büro personeli ya da büro işçisi kadrosunda olan Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) personelinin ısrarla sanatçı kadrosuna geçirilmediğini hatırlattı.
İlgezdi, “DÖSİM personeli 21 yıldır 'sanatçı kadrosu' bekliyor. Enson bakanlık aralık ayında çalışma yapıyoruz demişti ama yine hiçbir şey yapmadılar. Tek maddelik bir kanuni düzenlemeyi yapmaktan aciz bir hükümet, verdiği sözleri hatırlamayan yöneticiler karşımızda” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, DÖSİM’li sanatçı sorununu kasım ayında Bakanlık Bütçesi görüşülürken gündeme getirerek, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a mağduriyet neden giderilmiyor diye sormuştu. Bakan aralık ayında “Söz konusu personelin fiilen görev yaptıkları kadro unvanlarına geçirilmelerine yönelik kanun değişikliği çalışması gerekmekte olup mevzuat çalışmasının yakın zamanda sonuçlandırması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu.
Yasal çalışma yılan hikayesi
CHP’li Akkuş İlgezdi, Bakanın “yakın zamanda” biteceğini açıkladığı düzenlemeden aylardır ses çıkmadığını ifade ederek, “Sayın Bakan 21 yıldır yapmadığınız düzenleme için aralıktan beri de ‘Yasal çalışma yapıyoruz’ diyorsunuz. Artık sanatçıları oyalamaktan vazgeçin, verdiğiniz sözleri tutun ve mağdur olan sanatçıların beklediği bu kanunu ivedilikle Meclis’e getirin" dedi.
Akkuş İlgezdi, 2001 yılında geçici işçi olarak alınan, 2007’de 4B’li yapılan, 2011’de düz memur olan DÖSİM personeli sanatçıların halen düz memur, veri hazırlama kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, büro işçisi gibi kadrolarda olduğunu hatırlatarak, “2001 yılından beri aktif olarak sanat icra eden, 2011 yılından beri kadrosu memur ya da işçi olan DÖSİM personeli 21 yıldır 'sanatçı kadrosu' bekliyor. Sanatçı DÖSİM personeli, birlikte çalıştığı ve aynı işi yaptığı sanatçı arkadaşının yarısı kadar maaş almakta, giyim vs. diğer ek yardımlardan sınırlı şekilde yararlanmakta. Son düzenlemenin üzerinden de 11 yıl geçti ancak bu sorun çözülemedi” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı