Enflasyona neden olan emtia fiyatlarındaki artışa rağmen Fed'in finansal koşulları sıkılaştırması sınırlanabilir. Ekonomi üzerinde ciddi bir çöküş etkisi olmadıkça Fed faiz oranlarını yükseltecek. Ancak Mart ayında 50 baz puanlık artış ihtimali sıfırlandı. Tüm yıl için artış beklentisi ise 4'e düştü. Fed de yaşananlar sonucunda bilançosunu küçültmekten çekinecek.

Petrol fiyatlarındaki artış, harcanabilir gelirin azalması anlamına gelir. Ve benzer şekilde tüm emtialar için artış etkisi enflasyonu katmanlaştıracaktır. Tüm bu emtialarda en çok üretici konumunda olan ülke Rusya'dır. Artan askeri gerilimler enerji piyasalarında dalgalanmalara neden oluyor. Bunun doğal sonucu, fiyat artışları ve enflasyonist baskıların artması olacaktır. Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimin enerji piyasaları üzerindeki olumsuz etkileri, küresel ölçekte bir stagflasyonu tetikleyebilir.

 

Fed vadeli fonları fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg, CME Fedwatch

Fed’in bu nedenler ışığında, veri bağımlılığını ve güncel riskleri düşünerek daha ılımlı hareket etmesi daha rasyonel bir beklentidir. 16 Mart öncesindeki blackout periyodunda Powell’ın açıklamalarında da faiz artırımı sürecinin, hatta bilanço küçültme sürecinin daha ılımlı bir patikaya dayandırılması olası görünüyor. İstihdam ve sert iniş gibi bir olguyu riske atmamak adına Fed’in, mevcut iletişim dilini ve beklentilerini biraz revize etmesi gerekeceği gibi, enflasyon olgusunu da oluruna bırakmamak adına sıkılaşma için marj bırakması beklenecektir. Şu aşamada emin olunan; Fed’in Mart ayında 50 baz puan faiz artışı yapması fiyatlamasının geri çekildiği…

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı