Global: MSCI konusu, finansal zorlanma ve resesyon olgusu

Rus varlıkları alınıp satılamaz hale geldiği için endekslerden kaldırılıyor.

219 kez okundu.
Global: MSCI konusu, finansal zorlanma ve resesyon olgusu Advert

Rus varlıkları alınıp satılamaz hale geldiği için endekslerden kaldırılıyor. Dünyanın önde gelen endeks sağlayıcılarından MSCI, MSCI Rusya Endekslerini Gelişmekte Olan Piyasalar statüsünden çıkararak Bağımsız Piyasalar olarak yeniden sınıflandırdı. MSCI, bu kararı 9 Mart'ta piyasa kapandıktan sonra uygulayacak. MSCI, Rusya'yı bu yeniden sınıflandırma kapsamında 100'den fazla küresel ve bölgesel endeksten çıkaracak. FTSE Russell da Rus hisse senetlerini endekslerinden çıkarıyor.

 

Ayrıca Rusya Merkez Bankası'nın denizaşırı ülkelerdeki varlıklarının dondurulduğu ve bu varlıklarla ticaret yapılamayacağı da belirtilmelidir. Rus ekonomisini küresel ekonomiden ayırılarak tecrit ediliyor ve küresel finansal sistem ile piyasalardan soyutlanıyor. Savaşın kesin ekonomik sonuçlarını ayrıştırmak esasen imkansız, ancak şu kadarı söylenebilir ki; Spesifik olarak, daha yüksek petrol fiyatları Avrupa’daki reel GSYH’yi düşürücü ve enflasyonu artırıcı bir etki içerecek. ABD açısından ise, fiyatlarının Avrupa'da olduğu kadar artması kaya gazı ve petrolü kaynaklarından dolayı muhtemel değildir.

 

Keskin bir ruble değer kaybı, Rusya Merkez Bankası'nın acil bir faiz artırımı yapmasına ve politika oranını %20'ye yükseltmesine neden oldu. Ayrıca, Rus para birimi üzerindeki satış baskısını hafifletmek için merkez bankası tarafından sermaye kontrolleri uygulandı. Sermaye kontrolleri Arjantin ve hatta Çin kadar katı olmasa da, Rusya'nın sermaye kontrol önlemleri, yerel aracı kurumların yabancı yatırımcılar tarafından tutulan menkul kıymetleri satmalarını geçici olarak kısıtlayacak. Merkez bankasının döviz rezervlerinin büyük bir bölümünün şu anda dondurulduğu göz önüne alındığında, ruble olabildiğinden daha hassas bir noktaya gelmiştir. Rusya'nın işgalinden kaynaklanan ekonomik yansımalar oldukça belirsizliğini koruyor. Ukrayna'daki durum belirgin şekilde kötüleşirse veya diğer ülkelere yayılırsa, bu ekonomik görünümü ve dolayısıyla para politikası görünümünü önemli ölçüde değiştirebilir. Keskin ruble değer kaybı ve agresif parasal sıkılaştırma, ekonomiyi yılın ikinci çeyreği itibariyle resesyona sokacaktır. Eğer yaptırımlar ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerine direkt etki edecek kapsama alınırsa, Rusya’nın cari dengesi ve bütçe dengesi bundan kayda değer şekilde etkilenecektir.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Global: MSCI konusu finansal zorlanma ve resesyon olgusu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum