Rusya Ukrayna Savaşı ve Türk tarımının durumu hakkında haftalık olağan basın toplantısında konuşan Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü  Lütfü Şahsuvaroğlu, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi. Şahsuvaroğlu, konuşmasında şu şfadelere yer verdi:

"On dördüncü gününü geride bırakan Rusya - Ukrayna savaşını değerlendiren Zafer Partisi Sözcsü Şahsuvaroğlu, “Doğal olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi gündemi değiştirdi. Henüz Suriye krizi çözülmemişken Türkiye yeni bir savaşa komşu oldu. Bu savaş Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile sınırlı değil. Mevcut tek kutuplu dünya düzenini kurumları ile birlikte sürdürmek isteyen ABD ile bunu kabul etmeyen kendisinin de bir dünya gücü olarak gören Rusya arasında başlamış uzun vadeli bir mücadelenin başlangıcı. Özetle bu savaş Çin’inde dahil olduğu Avrasya gücü ile Atlantik gücü arasında küresel liderlik mücadelesidir” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi zor günler bekliyor

“Umalım ki tek adam yönetimi “geçim savaşı” veren halkımızın sıkıntılarını ört bas etmek için yanlış adımlar atıp, ülkemizi içinden çıkılamayacak sorunlara bulaştırmaz” diyen Zafer Partisi Sözcüsü Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’ye ekonomik etkileri olacaktır. Savaş durdurulamaz ise bu ülkelerden gelecek turist sayısı düşecek, buğday ve ayçiçeği başta olmak bazı tarımsal ürünler ithalatında sıkıntılar yaşanacak, yaş meyve-sebze ihracatımız sekteye uğrayacaktır. Doğal gaz ve tarımsal ithalat faturamız daha da artacaktır. Bu da fazladan cari açık demektir.”

Zeytinlikler için idam fermanı

Basın açıklamasının son bölümününde, madencilik faaliyetleri için zeytinlik alanlarınının kullanıma açılmasını sert bir dille eleştiren Şahsuvaroğlu, Fatih Sultan Mehmet’in “ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” sözünü hatırlattı.Lütfü Şahsuvaroğlu, şöyle konuştu; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sektörün görüş alınmadan madencilik faaliyetlerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı ve 1 Mart’ta Resmî Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler madencilikler faaliyetlerine açılmış oldu. Bu değişiklik zeytin alanları için idam fermanı gibidir. Bu yönetmelik Anayasa’nın 44, 45 ve 166 maddelerine ve 1939 tarihli 3573 sayılı zeytincilik kanuna aykırıdır.

Yıllardır, ülkemizin dağları, yaylaları, köyleri, meraları madencilik denilen bir sistemle yağma ve talan edilmekte idi. Bu talana zeytinlikler de eklenmiş oldu, talan yasalaştı. Sıkça ecdad vurgusu yapan icratın sahiplerine, Fatih Sultan Mehmet Han'ın sözünü hatırlatmak isteriz. Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim. Yüz yıl meyve veren ağacı keseni kul da sevmez Allah da.Bir başka çelişki ise görevi zeytinciliği korumak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sadece görüş veren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ise zeytincilik sahaları ile ilgili karar veren bir kurum haline getiriliyor olmasıdır. Soruyoruz; Tarım ve Orman Bakanlığı bu yönetmeliğe yayınlanmadan önce uygun görüş vermiş midir? Vermemiş ise bu yönetmelik nasıl çıkmıştır?”


Hibya Haber Ajansı