Van'da bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi'ne (MKM) bağlı Dengbêj Evi'nde çalışmalarını sürdüren dengbêjler, dile getirdikleri stranlarla yüzyıllar boyunca Kürdistan'da yaşanan aşkları, acıları, savaşları ve kahramanlıkları günümüze ulaştırmaya devam ediyor. Ancak kendilerine bütçe ayrılmamasından ve teknolojinin gün geçtikçe yayılmasından dolayı dengbêjliğe olan ilginin azalmasından yakınan dengbejler, bu kültürün son bulmasının kaygısı içerisinde.

 

'Dengbêj evi bölge için büyük bir hazinedir'

 

Çalışmalarını yürüttükleri Dengbêj Evi'nin, başlı başına bir hazine ve okyanus gibi olduğunu dile getiren dengbêjlerden Yusuf Kapçak, dengbêjliğe henüz 15 yaşında dengbêj Mehmet Salih'i tanıyarak başladığını anlattı. Bugün herkesin kolay olana kaçması nedeniyle dengbêjlik sanatını sürdürenlerin sayısının günden güne azaldığını dile getiren Kapçak, bu kültürün son bulması halinde Kürt kültürünün de büyük bir yara alacağını ifade etti.

 

Kapçak'a göre dengbêjlik sanatına ilginin az olmasının bir diğer nedeni ise ekonomik bir getirisinin olmaması.

 

'Dengbêj annenin yakarışıdır'

 

Dengbêjlik tarihinin başlangıcının anaların yakarışından geldiğini söyleyen dengbêj Muqaddes de bu tarihe hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini ifade etti. Dengbêj Muqaddes ise yaşadıkları zorluklar nedeniyle dengbêjliğe artık "dertbêj" dediğini belirtti.

 

50 yıldır dengbêjlik yaptığını belirten 65 yaşındaki Selehattin Irgat ise kadir kıymetlerinin yeterince bilinmemesinden yakındı. (diha)