Global: Putin açıklamaları, İran ve petrol

Ukrayna ve Rusya, Perşembe günü Türkiye'de yapılan ilk üst düzey müzakerelerde savaşı durdurma ve aralarındaki büyük farklılıkları kapatma konusunda ilerleme kaydedemediler.

179 kez okundu.
Global: Putin açıklamaları, İran ve petrol Advert

Ukrayna ve Rusya, Perşembe günü Türkiye'de yapılan ilk üst düzey müzakerelerde savaşı durdurma ve aralarındaki büyük farklılıkları kapatma konusunda ilerleme kaydedemediler. Rusya ve Ukrayna, ateşkes veya kuşatma altındaki ülkenin sakinlerini tahliye etmenin bir yolu konusunda bir anlaşmaya varamadı. Dışişleri bakanları arasındaki görüşme, iki hafta önceki işgalden bu yana iki taraf arasındaki en üst düzey görüşmeydi. Türkiye-Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları arasında Antalya Zirvesi'nin olumsuz sonuçlanması halen 2022 öncesi koşullara dönme yönünde belirsiz ortaya koyuyor. Bu noktada, piyasanın tepki verdiği iki gelişmeyi paylaşmak gerek:

 

Birincisi,

Putin, Orta Doğu'dan savaşçılar getireceğini söyledikten saatler sonra Ukrayna ile yaptığı görüşmelerde "olumlu hareket" olduğunu söyledi. Putin'in açıklamalarının ardından hisse senetleri sıçrarken, ham petrol vadeli işlemleri kazançlarını geriletti, altın da düşüşe devam etti.

 

İkincisi,

İran ve ABD, 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma konusunda anlaşmazlık yaşıyorlar. 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma çabaları askıya alındı ve şimdilik İran petrolünün piyasalara dönmesi sürecini belirsizleştirdi.

 

sg2022031146142

Brent petrol gün içi fiyat hareketi… Kaynak: Bloomberg

Biden’ın bugün Rus ithalatına yönelik artan tarifelerin önünü açacak hamleleri açıklaması bekleniyor. ABD, ticari ilişkilerde Rusya’yı Küba ve Kuzey Kore’nin yanına koymayı planlıyor. Bu arada Japonya Rusya'ya çip ihracatını yasaklama konusunda ABD ve AB'ye katılırken, enerji ithalatına yasak konusunda AB kendi içinde de çok ciddi ayrışım içinde. Bölgenin Rus gazına ve petrolüne bağımlılığı ve savaşın ekonomik kaybedeni olma riski Almanya’nın başını çektiği kutbun enerji yasağına karşı çıkmasına neden oluyor.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Global: Putin açıklamaları İran ve petrol
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum