Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 14 Mart Tıp Bayramı’nda 2 günlük iş bırakma eylemi başlatan doktorlar, özlük, ekonomik ve sosyal haklarının düzeltilmesini talep ediyor. Sağlık çalışanlarının da desteklediği grev ülke çapında etkili oldu. Kamu kurumlarına bağlı tüm hastane koridorları boş kaldı. Hastane önlerinde açıklama yapan hekimler, taleplerine kulak verilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” yönündeki sözlerine de eylem alanlarında karşılık veren hekimler, “Gitmiyoruz, buradayız” açıklaması yaptı. “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için üretimden gelen gücümüzle iş bırakıyoruz” diyen doktorlar, yarın da grevde olacak. 
 
Hekimlerin iş yerleri önünde yaptıkları açıklamalar il il şöyle: 
 
ADANA 
 
Adana'da sabah saatlerinde hastanelere gelen sağlık emekçileri, hastane girişlerine; "Bu işyerinde grev var" pankartı astı. Hastane koridorlarının boş olduğu görülürken, grevde haberleri olmayan bazı yurttaşlar ise geri döndü. Sağlık emekçileri,  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri merdivenlerinde açıklama yaptı. Açıklamada çok sayıda sağlık emekçisi katılarak, haklarını talep etti. Açıklamada konuşan SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Akyüz, "İnsani koşullarda güvenceli çalışacağımız, insanca yaşabileceğimiz bir sağlık sistemi için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz" dedi. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ise; özlük haklarını verilene ve talepleri karşılana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
 
Adana Hekim Birliği Sendikası da Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Hekim Birliği Sendikası Şehir Hastanesi Temsilcisi Mehtap Doğan, "Her şeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik. Topluma hak ettiği kalitede sağlık hizmeti sunmak ama bunun karşılığını da almak istiyoruz. Biz tükendik, hastalandık ve ölüyoruz. Önce zarar verme, zarar görme ilkesi doğrultusunda kendimizi tedavi etmek, sonra bu sağlık sistemini toplumunun yararına olacak şekilde iyileştirmek istiyoruz. İsteklerimizin sadece maaş artışı gibi bir kavramın içine sıkıştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz insana yakışır çalışma koşulları ve halkımızın hak ettiği sağlık hizmeti için çabalıyoruz" dedi.
 
Sağlık emekçileri ise son olarak saat 12.30'da Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya gelerek, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar "Beyaz Yürüyüş" gerçekleştirecek.
 
MERSİN
 
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan eyleme, Tabip Odası, SES, Hekim-Sen, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, MAHDER, Diş Hekimleri Odası, ve Hekim Birliği Sendikası’nın yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.“Ceza değil, hakkımızı istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, emekçiler “Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz” diyerek hükümeti görevini yapmaya çağırdı.
 
ANTALYA
 
Antalya'da da sağlık emekçileri 2 günlük greve çıktı. SES Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası üyesi sağlık çalışanları, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi içerisinde bir araya gelerek, yürüyüş gerçekleştirdiler.  Akdeniz Üniversitesi Hastanesi içinde bulunan Asistan Cafe önünde toplanan sağlık emekçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorları hedef alan açıklamalarını ve iktidarın genel sağlık politikasını protesto ettiler. Burada bir açıklama yapan SES Antalya Şube Eşaşkanı Şükran İçöz, hükümeti uyararak, taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Antalya Tabip Odası adına konuşan Oda Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, "Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı “Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim” diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.
 
HATAY
 
Hatay Tabip Odası, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Hatay Dişhekimleri Odası ve SES Hatay Şubesi, Antakya 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde açıklama yaptı. "Eşit işe eşit ücret", "Güvenli çalışma ortam için G(ö)REVDEYİZ!" ve "Kadrolu ve güvenceli istihdam" dövizlerinin açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Yapılan açıklamada sağlık emekçileri hükümeti uyararak, taleplerinin yerine getirilmesi, güvenceli ve insani çalışma ile insanca bir yaşam istedi. 

 

(MA)