Kırsal kesimler başta olmak üzere ülke genelinde kış mevsiminin etkisini attırmasıyla birlikte vücut direncini korumak isteyen yurttaşlar da, aktarların yolunu tutmaya başladı. Havaların soğumasıyla birlikte baş gösteren soğuk algınlığı, sinüzit, baş ağrısı, öksürük ve grip gibi hastalıklara karşı aktarcıların yolunu tutan yurttaşlar, özellikle ıhlamur, papatya gibi soğuk algınlıklarına iyi gelen bitki çaylarına rağbet ediyor. Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan aktarcılar, kışın antibiyotik ilaçları fazla tüketmek istemeyen yurttaşların çareyi ıhlamur, papatya, ada çayı, nane, zencefil gibi bitkilerde bulduklarını söyledi.
Hastalıklara karşı kış çayları tüketilmesi tavsiyesi
Aktarcı Mehmet Bora, kışın gelmesiyle insanlarda hastalıkların da artmaya başladığını ve bu nedenle bitki tüketimi hakkında tavsiyelerde bulunulduğunu ifade etti. Antibiyotik ilaçların fazla tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizen Bora, daha çok doğal ürünlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Özellikle Aralık ve Ocak aylarında hastalıklardan korunmak için yurttaşlara kış çayları öneren Bora, zencefil, tarçın, zerdeçal, yenibahar, karışık çaylardan da hatmi çiçeği, ıhlamur, kuşburnu gibi bitkilerin çok iyi geldiğini ve insanların endişe etmeden her gün içebileceklerini söyledi.
Boğaz ağrısı ve gribe ıhlamurun iyi geldiğini aynı zamanda antibiyotik niyetine de kullanılabileceğini aktaran Bora, "Yıllardır bu işi yapıyorum sürekli gelen müşterilerimiz var ve bu müşterilerimiz kesinlikle çok fazla antibiyotik ilaçlara ihtiyaç duymadıklarını söylüyorlar. Tabi ki bitkiler doğru şekilde kullanıldığı vakit çok güzel sonuçlar verir insanlara" şeklinde konuştu.
'Kuşburnu, zencefil, ıhlamur, papatya ve ada çayına ilgi arttı'
Soğukların başlaması ile birlikte çeşitli bitkilerin karşımı ile hazırlanan kış çaylarına fazla talep olduğunu kaydeden aktarcı Zarif Özbiçer ise, son günlerde bitkisel ürünlerin satışında bir artış olduğunu dile getirdi. Özelikle ıhlamur, zencefil, kuş burnu papatya ile ada çayına ilgi gösterdiğini dile getiren Özbiçer, her şeyin başının sağlık olduğunu ve insanların sadece hastalandıklarında bitkilere yada ilaçlara sığınmamaları gerektiğini söyledi. Bitkilerin satıldığı yerlere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özbiçer, "Bitki ürünlerinin satıldığı yerlerde de dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela kanser hastaları, hamile kadınlar bazı bitkileri kullanmamalı bunları bilinçli kişiler müşteriye satmalı" dedi. Antibiyotik ilaçların insanlara faydadan çok zarar verdiğini vurgulayan Özbiçer, bunun için bitki çaylarına önem verilmesi ve tüketilmesi gerektiğini söyledi. (diha)