Kürt, Türk ve Arap gençleri Kürtçe öğreniyor

MERSİN - Asimilasyon sonucu anadilini unutan Kürt ile Arap ve Türk gençleri birlikte Kürtçe'yi öğreniyor. Cerabluslu Tarık Araba, İngilizce, Fransızca ve Arapça bildiğini ancak Ortadoğu topraklarında bu kadar köklü bir dili bilmemenin utanç olduğunu belirtirken, Gamze Yalçın ise, devletin asimilasyon politikalarından dolayı unuttuğu anadilini yeniden öğrenmeye çalışanlardan.

4262 kez okundu.
Kürt, Türk ve Arap gençleri Kürtçe öğreniyor Advert
Haberin galerisi için tıklayın!

Mersin'de uzun zamandır Kürt dilini ve kültürünü geliştirme çalışmalarını sürdüren KURDÎ-DER Mersin Şubesi, bugüne kadar yüzlerce mezun verdi. Yeni dönemde ise, Kürt gençlerinin yanı sıra Türk ve Arap gençlerinin Kürtçe'ye gösterdiği ilgi dikkat çekiyor. KURDÎ-DER Mersin Şube Eşbaşkanı Helin Ergen, önceki dönemde 300 mezun verdiklerini bu dönem ise bu sayıyı katlamayı amaçladıklarını kaydetti. Ülkedeki siyasi gelişmelerin çalışmalarına da yansıdığını ifade eden Ergen, özellikle çözüm sürecinin bozulmasıyla Kürtçe'yi öğrenmek isteyen yurttaşların derslere katılım noktasında çekingen davranmaya başladığını söyledi.

 

Tüm zorluklara rağmen çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Ergen, hem Kürt kültürü hem de dilini yaygınlaştırmayı amaçladıkları için yeni dönemde özellikle kültüre yönelik etkinliklerinin olacağını belirtti. 

 

'Ortadoğu topraklarında Kürtçe bilmemek utanç'

 

Suriye'deki iç savaştan kaynaklı Cerablus'tan Mersin'e göç etmek zorunda kalan Tarık Araba isimli öğrenci, İngilizce, Fransızca ve Arapça bildiğini ancak Ortadoğu topraklarında bu kadar köklü bir dili bilmemenin utanç olduğunu belirterek, bu yüzden KURDÎ-DER'e geldiğini söyledi. Daha önce Kütçe öğrenmek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu ancak savaştan kaynaklı geç başlamanın üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Araba, Kürtçeyi en kısa sürede öğreneceğini ve bir Kürt'ten daha iyi Kütçe konuşacağını kaydetti.

 

'Devletin unutturduğu anadilimi öğreniyorum'

 

Aslen Malatyalı olduğunu söyleyen Gamze Yalçın da, devletin asimilasyon politikalarından dolayı unuttuğu anadilini yeniden öğrendiğini belirtti. Kürtçe'nin gerçekten çok köklü bir dil olduğunu vurgulayan Yalçın, tüm Türk gençlerinin bu dili öğrenmeleri gerektiğini ifade etti. Yalçın, "Devlet yıllarca hem Kürt halkı hem de dili üzerinde baskı uyguladı. Bu baskılara karşı inadına Kürt diline sahip çıkılmalıdır" dedi.

 

KURDÎ-DER'de eğitmenlik yapan Behruz Akgöl ise, savaş konseptinden kaynaklı derslere olan ilginin biraz düştüğünü belirterek, AKP tarafından devreye konulan savaş konseptinin kendi çalışmalarını da etkilediğini vurguladı. Öğrencilerin tümünün Kürt olmadığını aktaran Akgöl, özellikle Türk gençleri arasında Kürtçe'ye ilginin olması umut verici olduğunu belirtti. (diha)

 

 

 

Kürt Türk Arap gençleri Kürtçe öğreniyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız