Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, yabancı turist varışları Şubat ayında yıllık %186,5 artışla 1.54m oldu. Ocak-Şubat yabancı turist gelişleri yıllık %169 artarak 2.82m olarak gerçekleşti. Şubat ayında en çok ziyaretçi sırasıyla Bulgaristan, Almanya, İran, Rusya ve Irak'tan geldi.
Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin yıllara ve aylara göre dağılımı… Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
2020 yılında Çin’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını nedeniyle sınırların kapatılması, seyahat kısıtlamaları ve diğer yasaklamalar turizmin pandemik etkilerinin hissedilmesine ve çöküş etkisinin yaşanmasına neden olmuştu. 2021 yılı ile beraber aşılamanın yaygınlaşması ve pandeminin etkisinin hafifletilmesi, buna bağlı olarak da gevşeyen yasaklar yaz sezonunda turizmin önemli bir canlanma yaşamasını sağladı. Buna bağlı olarak yıllara göre dağılımda 2021’de yabancı ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşanmış ve 2019 seviyelerine yaklaşılmıştır. Aylara göre olan dağılımda, 2022’nin ilk iki ayında ise pandeminin henüz ilan edilmediği Ocak – Şubat 2020 dönemi rakamlarının altında kalındığı görülmektedir. Güncel çekincelerin arasında Rusya ve Ukrayna savaşı endişeleri ve artan Omicron varyantı vakaları nedeniyle bazı ülkelerin virüs kısıtlamaları açıklamaları bulunmaktadır.
2020-2022 yılları Ocak-Şubat döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin milliyetlere göre dağılımı, ilk 5 ülke… Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Güncel Rusya krizine ilişkin, geçmişe dönük siyasi dinamiklerin etki düzeyi analiz edildiğinde 2014-15 Rusya – Ukrayna krizi, 2015-16 Rus uçağının düşürülmesi ve diplomatik kriz, 2016-17 terör saldırıları ve 2020 Covid salgını gibi önemli kırılma zamanlarındaki azalmalarla kıyaslama yapmak gerekecektir.
2014-15 yılları arasında Rus ziyaretçi sayısı %18,5 azaldı. Ancak asıl düşüş, Rusya ile uçak krizinin yaşandığı ve ilişkilerin gerginleştiği 2015-16 yılları arasında gerçekleşti. 2016 yılında bir önceki yıla göre %76 düşüş yaşanırken, Rusya'nın toplam turizm gelirleri içindeki payı %3'e geriledi. İlişkilerin normale dönmesi ile 2017 yılında tekrar eski haline geldi, bu dönemde ise ciddi bir baz etkisi oldu. 2020'deki düşüş zaten pandemi ile ilgili ve genel bir olumsuz etkilenme söz konusudur.
Ukrayna'da ise yıllara göre önemli bir kırılma yok. 2016 yılında %47 gibi önemli bir oransal artış var. Turizm gelirlerimiz içindeki payı o yıl zirve yaptı.
Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin milliyetlerine göre dağılımı, Rusya ve Ukrayna kırılımları… Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı